TAMKA43
ul. Tamka 43Warszawa
- Informacje
- O nas
- Menu
- Jak trafić?
- Galeria
- Panorama 360°
- Wydarzenia
i promocje - Rezerwuj stolik















Perfekcyjna obsługa, nowoczesny wystrój, wyśmienite menu ? restauracja Tamka 43 to ekskluzywny i równocześnie bezpretensjonalny lokal na najwyższym poziomie. Restauracja stworzona została z pasji do rozpieszczania zmysłów koneserów dobrego smaku. Niebanalne propozycje kulinarne oraz dbałość o jakość potraw sprawiają, że restauracja Tamka 43 na stałe zagościła w gronie najlepiej ocenianych lokali w kraju. Potrawy powstające pod okiem szefa kuchni ? Rafała Hreczaniuka zdobywa serca krytyków sztuki kulinarnej oraz najbardziej wymagających gości. O wyjątkowości restauracji przesądza również jej eklektyczny charakter. W tym niezwykłym miejscu tradycja łączy się bowiem z nowoczesnością na wielu płaszczyznach ? od lokalizacji po kartę dań. Restauracja usytuowana jest przy ulicy Tamka, prowadzącej do Powiśla. Pod numerem 43 znajdowała się niegdyś piętrowa kamienica mieszkalna, dziś pojawił się tu modernistyczny budynek o wyjątkowej architekturze. Projekt łączy nowoczesny design z elementami przedwojennej fasady kamienicy. Menu restauracji Tamka 43 wpisuje się w próby scalania przeszłości z nowoczesnością. Specjalnością tutejszego szefa kuchni jest tradycyjna polska kuchnia przyrządzona w innowacyjny sposób. Restauracja jest jednym z nielicznych miejsc w kraju, w którym na własnym podniebieniu można przekonać się jak smakuje ?kuchnia przyszłości? w najlepszym wydaniu.
Kulinarna przygoda
Rafał Hreczaniuk to błyskotliwy i bardzo doświadczony kucharz ? pasjonat, który z miłości do gotowania porzucił architekturę. Jest jednym z nielicznych polskich szefów, który pracując z zespołem jednej z najlepszych irlandzkich restauracji ? Chapter One w Dublinie, zdobył gwiazdkę Michelina. Talent kulinarny rozwijał w wielu znakomitych restauracjach na świecie. Przełomem w zawodowej ścieżce i podejściu do sztuki kulinarnej był właśnie wyjazd do Dublina, gdzie pracował z najlepszymi szefami: Aidenem Byre w The Commons, Garretem Byrne i Rossem Lewisem w The Chapter, z którymi zdobył wspomnianą gwiazdkę Michelina, czy Derrym Clarkiem ? również z gwiazdkowej L?Ecrivain. W dowód uznania umiejętności Rafała, szef kuchni L?Ecrivain nagrodził go profesjonalnym stażem w legendarnej dwugwiazdkowej restauracji La Fermata w Mediolanie. Pracując w Chapter One, stał się także wzorem dla innych, przygotowując młodszych i mniej doświadczonych kucharzy do prestiżowych konkursów kulinarnych. W Polsce Rafał Hreczaniuk pracował mi.in z Wojciechem Amaro najpierw jako jego zastępca, a następnie szef kuchni w poznańskiej Le Palais Du Cardin. Do zespołu Tamki 43 dołączył dwa lata temu, od początku tworząc własne dania, a z czasem menu. Całą tegoroczna karta zmieniająca się wraz z sezonowymi nowościami jest już koncepcją Hreczaniuka. Tamka 43 słynie nie tylko z wyśmienitych słodkości. Niecodzienne doznania smakowe zagwarantują zarówno kasztany z selerem naciowym i czarną truflą na przystawkę, jak i danie główne w postaci polędwicy Limousin z konfiturą cebulową i palonym masłem. Wyśmienite dania będą smakować jeszcze lepiej w asyście lampki wykwintnego wina. Imponująca karta wine baru restauracji Tamka 43 zawiera ponad 120 pozycji, a swoją radą służy tu profesjonalny sommelier, który spośród najlepszych win z całego świata dobierze trunek najlepiej komponujący się ze smakiem zamówionego dania. Świetna kuchnia, elegancki design oraz wykwalifikowani pracownicy sprawiają, że Tamka 43 to restauracja jedyna w swoim rodzaju.
- Restauracja Tamka 43
- Restauracja Tamka 43
- Restauracja Tamka 43
- Restauracja Tamka 43
- Restauracja Tamka 43
- Restauracja Tamka 43
nie posiada żadnych wydarzeń i promocji.
Opinie o TAMKA 43
Kapryśna
| #
Jedzenie bardzo smaczne, małe porcje, dzięki czemu można wiele rzeczy popróbować, ale niestety w restauracji trochę brakuje atmosfery
maciej
| #
Restauracja, w której można przeżyć kulinarną przygodę. Daniami się nie najemy, ale zaspokoimy swoją ciekawość. Na talerzach małe dzieła sztuki. Zaskakujące, ale pyszne desery ? np. buraki z granitą szczawiową. Bardzo elegancki wystrój, wielkie szyby ładny widok. Profesjonalna obsługa.
AgnesJakMagnes
| #
Blisko Muzeum Chopina, do którego warto zajrzeć po obiedzie
Pięknie podane jedzenie, pyszne desery, szczególnie ciasta. Obsługa się nie narzuca, ale jest bardzo pomocna, dba o klienta. Minusem są, niestety, dość wygórowane ceny.