Ośmiornice w białym winie
Czas: powyżej 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
80 dag ośmiornic1/2 szklanki oliwy2 szklanki bulionu warzywnego75 ml białego winasól3?4 ząbki czosnkupęczek natki pietruszki1/2 pęczka mięty2?3 łyżki soku z cytrynypieprz
Przygotowanie:
Ośmiornice opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Podsmażyć na połowie rozgrzanej oliwy. Zalać bulionem i winem. Posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż płyn odparuje. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest już miękkie.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i miętę opłukać, osuszyć i drobno posiekać, wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny, resztą oliwy oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodać do ośmiornic, wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Podawać z chlebem pitą.
Ośmiornice w białym winie,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje