Tarta śliwkowa z migdałami
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
75 dag śliwek1 i 1/4 szklanki mąki1/2 kostki (10 dag) masła5 łyżek cukru pudrużółtkołyżka śmietany3 łyżki powideł śliwkowych3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto, owinąć folią, aby nie wysychało i włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować, wylepić formę, nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Ostudzone ciasto posmarować powidłami, ułożyć śliwki na przemian skórką do dołu i do góry, posypać płatkami migdałowymi. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Tarta śliwkowa z migdałami,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje