Uszka do barszczu
Składniki:
25 dag suszonych grzybówduża cebula2 łyżki orzechów włoskichjajkołyżka oleju2 łyżki natki pietruszkisól, pieprz2 szklanki (35 dag) mąkijajkoszczypta soli
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę. Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15?20 minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5?6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3?5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje