Tagine z kurczaka
Składniki:
80 dag piersi kurczaka3 łyżki oliwy6 cebul2 cytryny3 ząbki czosnku5 dag masła2 łyżki olejułyżeczka suszonego imbiru3 liście laurowe8 średnich ugotowanych ziemniaków15 dag zielonych oliwekgarść suszonych czarnych oliwekmelisa cytrynowa3 łyżki piniolisólpieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kawałki, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Odstawić. Cebule obrać, pokroić w piórka, cytryny wyszorować, pokroić wzdłuż w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Masło i olej rozgrzać na patelni, włożyć cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek, imbir i wlać 2 szklanki wody, dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać. Zagotować i gotować ok. 30 min na małym ogniu. Dodać cytryny i liście laurowe, ziemniaki pokrojone w półplasterki, czarne i zielone oliwki. Gotować razem jeszcze 10 min. Oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć na ogrzany talerz, posypać siekaną melisą i piniolami.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje