Zielona zupa
Składniki:
50 dag ziemniaków3 ząbki czosnku6 szklanek bulionu warzywnego2 marchewki50 dag włoskiej kapusty20 dag chorizo (kiełbasy z papryką)1/2 pęczka świeżej kolendrysólpieprzodrobina oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ziemniaki i czosnek zalać bulionem, gotować do miękkości około 25 minut. Marchewki umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć. Ziemniaki wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, włożyć do miski, rozgnieść widelcem. Kapustę i ziemniaki włożyć do bulionu. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, dodać do zupy, gotować ok. 10 min. Kolendrę opłukać, posiekać, dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem, wlać odrobinę oliwy. Zupę podawać z białym pieczywem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje