Chłodnik
Składniki:
2 pęczki botwinki lub 3 łyżki koncentratu buraczanegocukiersól2 łyżki soku z cytryny2 świeże ogórkiząbek czosnkupęczek rzodkiewekpęczek koperkupęczek szczypiorku4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiruszklanka jogurtu3 jajka na twardopieprz
Przygotowanie:
Botwinkę oczyścić, opłukać, pokroić liście i buraczki. Zalać 2 szklankami lekko posolonej i osłodzonej wody i ugotować. Wlać sok z cytryny. Ogórki opłukać, pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Rzodkiewki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Zsiadłe mleko roztrzepać, połączyć z jogurtem, dodać botwinkę (lub koncentrat buraczany), pokrojone jajka, zieleninę, czosnek, rzodkiewki i ogórki. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dobrze schłodzić.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje