Ciasto z kremem malinowym

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

150 gram niesolonego masła1 ? szklanki cukru4 duże jajka2 duże żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia? łyżeczki soli1 ? szklanki maślanki2 szklanki malin3 łyżki cukru pudru2 szklanki zimnej śmietany kremówki

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. W dużej misce za pomocą miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Wbić pojedynczo całe jajka i żółtka, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do miski z masłem dodawać na przemian w trzech partiach mieszaninę mąki i maślankę. Całość połączyć w jednolitą masę. Dwie okrągłe 20 centymetrowe brytfanki wysmarować masłem, a spody wyłożyć pergaminem. Ciasto podzielić między dwie brytfanki. Piec około 30 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia na 10 minut. Po tym czasie wyjąć je z brytfanki, odwrócić, zdjąć pergamin i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.Do średniej miski wrzucić 1 szklankę malin i lekko rozgnieść je widelcem. Wymieszać z 1 szklanką malin w całości. W dużej misce przy pomocy miksera ubić śmietanę i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać maliny i delikatnie wymieszać. Ciasto położyć na paterze, posmarować je ? masy z malinami, zostawiając 1 cm brzeg wolny. Położyć na to drugi kawałek ciasta i posmarować go pozostałym kremem. Podawać natychmiast.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.