Czekoladowe muffiny z cukinią i orzechami włoskimi
Składniki:
? szklanki roztopionego masła
1 szklanka cukru
1 duże jajko
24 połówek orzecha włoskiego, bez skorupek
1 szklanki mąki
1 szklanka drobno startej cukinii
? szklanki niesłodzonego kakao w proszku
? szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
3 łyżki kwaśnej śmietany
? łyżeczki grubej soli
? łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
olej do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W dużej misce wymieszać razem do całkowitego połączenia masło, cukier, sól i jajka. Następnie dodać ekstrakt wanilii, cukinię oraz śmietanę i ponownie starannie wymieszać. Na koniec dodać czekoladę i wmieszać do całości.
24 foremki na muffiny wysmarować tłuszczem. Każdą foremkę wypełnić 2 łyżkami masy, a na wierzchu ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Piec około 15-20 minut. Przed podaniem odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje