Ciasteczka z sezamem i pieprzem cayenne
Składniki:
1 szklanki mąki pszennej
? łyżeczki soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
3 łyżki nasion sezamu
2 łyżki masła, w kawałkach
1 białko z dużego jajka
gruba sól
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blachę do pieczenia posmarować cienko masłem i wyłożyć pergaminem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, ? łyżeczki soli, czarny pieprz, skórkę z cytryny, tymianek, pieprz cayenne i 2 łyżki nasion sezamu. Dodać masło i przy pomocy miksera wymieszać całość, tak aby powstały grudki. Następnie powoli dodawać ? szklanki wody, stale miksując, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przenieść na blat posypany mąką, podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie placki. Z placków powycinać kółka wielkości szklanki lub kieliszka. Przełożyć na blachę i posypać pozostałym sezamem i grubą solą. Piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje