Pierogi z truskawkami
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 kg mąki
1 duże jajko
pół szklanki wody
250 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka oleju
200 ml gęstej śmietany do polania
kilka łyżek cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na małe kawałki, posypać cukrem pudrem, odstawić. Przygotować ciasto: mąkę, jajko, kilka łyżek wody połączyć i zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, równomiernie rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać kółka, na każde nakładać farsz z truskawek. Dokładnie zaklejać brzegi. Zagotować wodę w dużym garnku z odrobiną oleju. Ostrożnie włożyć do wrzątku pierogi, gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Podawać polane śmietaną i posypane odrobiną cukru pudru.
Pierogi z truskawkami,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje