Szwedzkie klopsiki
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,1 jajo,10 ml śmietanki,1 mała cebula,3 łyżki bułki tartej,1 ugotowany ziemniak,1 łyżka masła,2 łyżki oleju,sól i pieprz.
Przygotowanie:
Do miski wlewamy śmietankę, a do niej wsypujemy bułkę tartą. Ziemniaka ugniatamy widelcem i także dodajemy do masy. Całość mieszamy z jajkiem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na gorącym maśle. Jeszcze ciepłą cebulę dodajemy do masy wraz z mięsem i znowu mieszamy. Dodajemy sól i pieprz i wyrabiamy mięso na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso formujemy w małe kulki i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy, często podnosząc patelnię i energicznie nią poruszamy, by kulki obsmażyły się równomiernie ze wszystkich stron. Po 10 minutach zdejmujemy je z patelni. Polecam podawać z żurawiną.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje