Pączki
Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie
Składniki:1 kg mąki3/4 litra mleka10 dag drożdży1/2 masła roślinnego1/2 szklanki cukru8 żółtekcukier waniliowyszczypta soli1 łyżka spirytusu2 kostki smalcu, 3/4 litra oliwy 1 łyżka spirytusu do smażenia
Przygotowanie:Do przesianej mąki dodać cukier, żółtka, szczyptę soli, spirytus, drożdże i rozrobić w ciepłym mleku, dodając trochę mąki i cukru (po 1 łyżce). Wyrośnięte wlać do mąki, wyrobić, dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować pączki.Jeśli mają być z marmoladą – rozwałkować grubo, wykrawać szklanką. Ręcznie wkładać marmoladę, zlepić. Smażyć na złoto.
Pączki,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje