Chianti – esencja Włoch

Chianti to może nie jest najlepsze włoskie wino, ale to właśnie ono przychodzi nam na myśl, gdy tylko mówimy o winach z Italii. Ma charakter i wyrazisty smak, jest dominujące i nieoczywiste.Towarzyszy mu też efektowna legenda, od której podobno wszystko się zaczęło, a jest w niej wszystko, co stanowi istotę włoskości – miłość, zazdrość, rywalizacja. Swoją nazwę zawdzięcza toskańskim wzgórzom, na których powstaje. To tam właśnie malowniczo rozsiane są winnice spod znaku czarnego koguta, będącego symbolem winiarzy tworzących konsorcjum Chianti. O wpływy na tym terytorium walczyli ze sobą mieszkańcy Florencji i Sieny, ostatecznie zwyciężyła toskańska stolica.

Chianti zmienia się, unowocześnia, ale wciąż podstawą jego smaku i charakteru pozostają winogrona odmiany sangiovese, które czynią je tak wyrazistym. Aby przełamać nieco ostrość tego szczepu, dodaje się także winogrona canaiolo, trebbiano i malvasia, od niedawna można też dodawać odmiany zagraniczne. Popularność Chianti sprawiła, że na rynku zaczęły się pojawiać butelki z winem bardzo marnej jakości. Winiarze postanowili temu przeciwdziałać i dziś znów nazwa Chianti gwarantuje trunek dobrej jakości, choć niezmiennie mocny i charakterny.

Chianti nie nadaje się do zbyt lekkich dań, bo je przytłoczy. To wino do porządnego obiadu, najlepiej spożywanego w dobrym towarzystwie, które umie docenić potęgę wina.

Chianti - esencja Włoch, 6.0 out of 6 based on 414 ratings

Twoja opinia