Czas na grzyby

Nadchodzi grzybowa jesień Ci, którzy kochają zbierać grzyby, nie martwią się, że lato zbliża się ku końcowi. Właśnie zaczyna się ich ulubiona pora roku ? jesień i jej grzybobrania.

Dla jednych największą przyjemnością jest samo zbieranie grzybów, inni wybiorą jedynie zajadanie się grzybowymi przysmakami. Najlepiej mają Ci, którzy łączą obydwie te pasje. Dzięki wypadowi do lasu przez kilka godzin będą oddychać świeżym powietrzem i spacerować ? pozwoli to spalić kalorie, które bez wyrzutów sumienia będą mogli uzupełnić grzybowymi daniami. Podczas zbierania w pierwszej kolejności należy oczywiście patrzeć na bezpieczeństwo. Jeśli nie znamy się zbyt dobrze na grzybach, wybierajmy te o gąbczastym spodzie kapelusza. Jedyną niespodzianką, jaką możemy wśród nich trafić jest tzw. szatan, ale też nietrudno poznać go po lekko różowawym kolorze i gorzkim smaku. Unikajmy też grzybobrań w zanieczyszczonych miejscach ? może okazać się, że wraz z grzybami spożyjemy sporą dawkę metali ciężkich.

Po zakończonym zbieraniu przenieśmy się do kuchni. Nie sposób wymienić tu wszystkich grzybowych przepisów, dlatego skupmy się na innych informacjach ich dotyczących. Niesłusznie uważa się, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, powodują jedynie problemy z trawieniem. Opinia ta nie jest do końca prawdziwa. Oczywiście grzybom daleko do zielonych czy czerwonych warzyw, ale nawet w nich znajdziemy białko, witaminy (przede wszystkim A, B1 i B2), aminokwasy czy związki mineralne. Same zawierają niewiele tłuszczu, a na negatywną opinię o nich wpływają zwykle ciężkostrawne dodatki, z jakimi są łączone, takie jak masło czy śmietana.

Jeśli nie lubimy zbierać, czyścić i gotować grzybów, a pomimo to jesteśmy miłośnikami leśnych przysmaków, skorzystać możemy w oferty restauracji. Specjalne grzybowe menu przygotowała między innymi restauracja Presto (ul. Dereniowa 2). Znajdziemy w nim sałatkę na rukoli z grillowanymi grzybami i orzeszkami pinii, crostini z szpinakiem, grzybami leśnymi i mozzarellą oraz penne z grzybami i krewetkami. – Poza czasową promocją, przez cały rok oferujemy również inne grzybowe przysmaki: esencjonalną zupę z grzankami, pizzę czy bruschettę z kurkami ? mówi Mariusz Łukaszewski, właściciel Presto na Ursynowie. Możliwe, iż warto szybko wybrać się na ?leśne dania?, gdyż nie wiadomo, ile w tym roku potrwa sezon na grzyby. Na razie grzybiarze narzekają, iż prawdziwków czy podgrzybków jest jak na lekarstwo i cierpliwie czekają na zbawienny deszcz.

Więcej informacji o Restauracji Presto

Czas na grzyby, 6.0 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia