Dzień Wegetarian

11 stycznia jest Światowym Dniem Wegetarian. Dieta wegetariańska od zawsze miała porównywalną ilość zwolenników i przeciwników. Jedni uważają, że jest szkodliwa, drudzy natomiast, że to najlepszy z istniejących sposobów odżywiania. Nie powinno się jednak opierać na stereotypach i przesądach, natomiast warto się przekonać, co tak naprawdę niesie ze sobą taka dieta.

Wegetarianizm narodził się w dawnych czasach w Indiach i na początku miał charakter religijny i światopoglądowy, następnie przez wieki stawał się sposobem na ascetyczny tryb życia, jedną z metod leczenia, a dzisiaj coraz częściej jest po prostu stylem życia i staje się modny. Najpowszechniejsza odmiana wegetarianizmu to tzw. laktoowowegetarianizm, który polega na całkowitej rezygnacji z potraw mięsnych, także z ryb, ale dopuszcza używanie produktów odzwierzęcych, takich jak jaja, nabiał czy miód. Podłoże etyczne wegetarianizmu głosi, że zwierzęta czują, podobnie jak ludzie i dlatego nie powinno się ich zabijać w celu wytworzenia pokarmu, podczas gdy dostępnych jest tyle innych produktów niebędących mięsem.

Wielu przeciwników diety wegetariańskiej używa argumentu dotyczącego mikroelementów oraz witamin, których możemy dostarczyć organizmowi jedynie przez spożywanie mięsa. Faktem jest jednak, że każda dieta, nawet ta składająca się z samych warzyw, jeśli jest odpowiednio zbilansowana, zaopatruje organizm w najważniejsze składniki odżywcze. W przypadku wegetarianizmu, białka dostarczane są np. w produktach sojowych, fasoli i nabiale, żelazo w soczewicy, tofu i różnego rodzaju nasionach, wapń w sezamie, zielonych warzywach i pomidorach, a witamin znajdziemy pod dostatkiem m.in. w różnego rodzaju świeżych warzywach.

Jeśli chcecie spróbować wegetariańskich dań, to Dzień Wegetarian jest dobrym momentem na skosztowanie potraw, które dla wielu osób są codziennością, a dla innych mogą być miłą odmianą po schabowym czy karkówce. Warszawskie restauracje wychodzą naprzeciw osobom niejedzącym mięsa i mają w swoim menu wiele propozycji dla wegetarian. Oto kilka propozycji z poszczególnych restauracji:

-       Le Cedre ? tu zjemy m.in. hommous, krem z czosnku, liście winogron nadziewane ryżem i ziołami, tabbouleh ? libańską sałatkę z pietruszki oraz wiele innych wegetariańskich dań (przygotowano nawet specjalny wegetariański zestaw),

-       Ganesh ? w menu można znaleźć m.in. bakłażana panierowanego w mące grochowej, smażone pierożki wegetariańskie oraz indyjski ser paneer marynowany w sosie jogurtowym,

-       Czyli Chilli ? dla wegetarian przygotowano ciekawe propozycje z warzyw, np. szpinak z orzechami włoskimi i czosnkiem czy kruchą sałatę z gorącą gruszką, orzechami włoskimi i niebieskim sosem pleśniowym, a także codzienne wegetariańskie propozycje lunchowe, np. grillowaną cukinię z ryżem i warzywami, podawaną z sosem prowansalskim,

-       Grek Zorba ? tutaj skosztujemy wegetariańskich specjałów kuchni greckiej, np. fasoli zapiekanej w sosie pomidorowym z fetą, placuszków z cukinii czy sera halloumi grillowanego na picie greckiej z pomidorami i miętą,

-       Tandoor Palace oferuje specjalne menu dla wegetarian, w którym znajdziemy m.in. żółtą soczewicę w sosie maślanym, pulpety z sera z sosem śmietanowym czy ziemniaki w sosie ziołowym z cebulą; w dodatku codziennie przygotowywana jest jedna wegetariańska propozycja lunchowa.

 

Dzień Wegetarian, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia