Gruzińskie tradycje kulinarne

Chaczapuri, chinkali, lobio – skomplikowane nazwy, ale oznaczające wyjątkowe przysmaki jednej ze smaczniejszych kuchni świata – gruzińskiej.

Tamtejsze smakołyki przybierają ciekawe formy i są pełne najróżniejszych aromatów – wszystkie  warte bliższego poznania.

Chaczapuri to chyba najbardziej znana w Gruzji przekąska. W zależności od regionu, a także upodobań gospodyni, przystawkę tę podaje się na różne sposoby – może to być na przykład cienkie ciasto nadziewane słonym serem, czyli tzw. chaczapuri imeruli lub placki w kształcie łódeczek, wypełnione górskim serem i jajkiem – chaczapuri adżaruli. Chinkali natomiast to charakterystyczne gruzińskie pierogi, a właściwie sakiewki. Wypełnia się je surowym mielonym mięsem, zalepia na kształt pofałdowanej sakiewki, a następnie gotuje – w środku tworzy się gorący bulion, który trzeba wyssać przy pierwszym gryzie, łapiąc pieroga za górną część. Ciekawostką jest to, że w czasie gruzińskiej uczty nie zjada się końcówek chinkali, tzw. pimpoczków dzięki temu wiadomo, kto zjadł ich najwięcej.

Interesujące są także inne gruzińskie dania – na przykład lobio, potrawa z fasoli przygotowywana z różnymi, zależnymi od regionu składnikami, podawana w glinianej misie i obficie posypana kolendrą. Popularne są także faszerowane bakłażany, papryki oraz zielone pomidory. Do przekąsek podaje się pszenny chleb szoti lub trójkątne placki kukurydziane mcchadi – pieczone na glinianych patelniach. Popularne potrawy mięsne to na przykład mcwadi, czyli szaszłyk posypany przyprawami opiekany na specjalnym grillu opalanym winnymi gałęziami albo kupdari – placek z mięsnym wkładem.

Oczywiście szczególne miejsce w gruzińskiej kuchni zajmuje wino – na terenie Gruzji uprawia się ponad 500 gatunków winorośli. Większość win ma niską zawartość alkoholu ok. 10-12%. Natomiast najpopularniejszym alkoholem poza winem jest wódka z winogron, tzw. czacza – może mieć nawet 70% alkoholu! Z gruzińskimi trunkami łączy się także tradycja toastów podczas biesiad, zawsze wznosi je tamada, czyli najważniejsza osoba przy stole najczęściej to po prostu człowiek z najmocniejszą głową. Toasty w Gruzji to długie przemowy z historyjkami i radami w trakcie takiego toastu trzeba milczeć, nie można zacząć jedzenia albo picia.

Gruzińska kuchnia to kuchnia z tradycjami, ciekawymi zwyczajami oraz, przede wszystkim, feerią wspaniałych smaków. Gruzińskich potraw spróbować można nie tylko w ich ojczyźnie, ale również w kilku warszawskich restauracjach. Słynne chinkali, chaczapuri oraz wiele innych przysmaków zjemy m.in. w Małej Gruzji, Tbilisi i Gaumarjos

Gruzińskie tradycje kulinarne, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Opinie

  • avatar

    |

    Uwielbiam Gruzińską kuchnie! Potrawy ludzi szczęśliwych, pełne „słonecznych” ziół.

Twoja opinia