Japońska kuchnia z europejską duszą

Restauracje i bary sushi wyrastają w Warszawie jak grzyby po deszczu. Najczęściej jednak nie mają one w swoim menu zbyt wielu potraw ciepłej kuchni japońskiej. Istniejące od 2009 roku Bonsai na ulicy Grzybowskiej postanowiło odejść od takiego obrazu i w styczniu 2013 roku całkowicie zmieniło swoje menu.

Przed zmianami Bonsai oferowało swoim gościom tradycyjną kuchnię japońską  z elementami azjatyckiej. Jednak szef kuchni, Piotr Szulim, postanowił zaryzykować  i zmodernizować menu ? zdecydowana większość dań reprezentuje teraz kuchnię japońską w nowoczesnym stylu, dostosowanym do europejskich podniebień. Cały wachlarz gorących potraw restauracji Bonsai zaskakuje innowacyjnością ? ciekawym sposobem podania, wyjątkowymi sosami i nietypowymi połączeniami. To kuchnia japońska z duszą europejską.

Wystarczy spojrzeć na to różnorodne menu, by się o tym przekonać. Do potraw dodawane są znane Polakom składniki ? m.in. grzyby, buraki, seler lub dynia ? łączone  z produktami i sosami charakterystycznymi dla kuchni japońskiej ? wszystko po to, by powstała kombinacja smaków idealna zarówno dla osób kochających kuchnię japońską, jak i dla tych, którzy jeszcze jej nie znają, a chcieliby spróbować.

W nowym menu Restauracji Bonsai Fusion Style znajdziemy np. niezwykle ostrą zupę Black tiger, której receptura powstała w Bonsai ? przyrządzana jest z użyciem polskich produktów, m.in. pikli, które jednak ostatecznie dają azjatycki smak. Interesujące przystawki to m.in. Grillowane krewetki w sosie jalapeno ? tutaj sos, charakterystyczny raczej dla kuchni meksykańskiej, połączony jest z chrupiącymi chrustami z bekonu oraz grillowanymi krewetkami, a także Grillowane małże hotate ? owoce morza tradycyjne w kuchni japońskiej, a jednak w tym daniu podane z puree  z selera i buraka oraz miksem grzybów polskich ? m.in. kurek i boczniaków ? z grzybami japońskimi shitakee, przysmażonymi na maśle z limonką yuzu.

Dużą popularnością w nowym menu cieszy się Kaczka w sosie teriyaki  z pomarańczami ? to danie spotykane bardzo często w restauracjach japońskich, ale  w Bonsai prezentowane jest w nowej odsłonie z dodatkiem sekretnego sosu Szefa Kuchni, w którym czuć nutę mięty, pomarańczy i chili. Chluba restauracji Bonsai to także Grillowana wołowina w sosie wasabi ? ten charakterystyczny w smaku chrzan jest kojarzony zazwyczaj jako przyprawa do sushi, natomiast szef kuchni w Bonsai postanowił wykorzystać go w sosie, dzięki temu chrzan jest łagodniejszy w smaku  i doskonale pasuje do wołowiny.

W Restauracji Bonsai wiele zmian ? widać je nawet w logo, gdzie od stycznia zagościł dopisek ?fusion style?, przekonując w ten sposób nawet tych jeszcze niezdecydowanych, że trzeba spróbować. Szef Kuchni w Bonsai wyznaje zasadę, że receptura nie jest najważniejsza, a łączenie smaków i gotowanie z wielką pasją to klucz do tego, żeby goście zakochali się w kuchni i chcieli wrócić. A do Bonsai naprawdę wrócić warto.

 

Więcej informacji o BONSAI FUSION STYLE

Japońska kuchnia z europejską duszą, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia