Kuchnia po turecku

Baranina, ryby i warzywa – te składniki są charakterystyczne dla jednej z najbarwniejszych kuchni świata, kuchni tureckiej. Kontakty Turków z innymi narodami oraz ich kulturami kulinarnymi zaowocowały powstaniem wielu ciekawych smaków, które łączą wpływy orientalne, bałkańskie oraz śródziemnomorskie.

Turecka kuchnia jest smaczna, prosta i bogata w różnorodne potrawy, które są niestety dość tłuste i ciężkie, ponieważ zawierają dużo oliwy i roztopionego masła. Królem tej kuchni jest ryż, będący głównym składnikiem wielu dań, np. pilawu, zup czy faszerowanych warzyw, a nawet deserów. Co ciekawe, Turcy rzadko jadają mięso. Jeśli już jest podawane, to raczej jako dodatek do warzyw, pokrojone w drobne kawałki, a najczęściej jest to baranina lub jagnięcina. Znacznie bardziej popularne są w tej kuchni ryby i owoce morza, zapewne ze względu na położenie Turcji.

Bardzo popularne w kuchni tureckiej są różne przekąski, tzw. meze. Jest naprawdę mnóstwo rodzajów tych przystawek i ciągle powstają nowe. Mogą być bardzo proste, jak np. biały ser z melonem lub bardziej skomplikowane ? np. bakłażan faszerowany mięsem i duszony czy tzw. dolma – gołąbki z liści winogron lub kwiatów dyni nadziewane ryżem lub mielonym mięsem. Jako danie główne podawane są pożywne i dobrze przyprawione zupy oraz rozmaite potrawy z dodatkiem sosów. Poza zupami popularne są również inne potrawy, np. pilaw, czyli ryż gotowany z masłem lub oliwą oraz mięsem lub warzywami. Wśród dań mięsnych na pierwszym miejscu jest oczywiście kebab, czyli mięso przyrządzane na ogniu lub w piecu ? najpopularniejszy jest sis kebab z grilla oraz döner kebab przygotowywany na obrotowym rożnie. Inne znane tureckie dania to köfte, czyli kulki z mielonego mięsa z rozmaitymi dodatkami oraz mussaka ? zapiekanka z bakłażanami, pomidorami, papryką i cebulą. Charakterystyczny dla kuchni tureckiej jest także gęsty jogurt ? może być dodatkiem do wszelkich potraw, przekąską, a rozcieńczony i doprawiony solą staje się ożywczym napojem zwanym ayran. W kuchni tureckiej nie brakuje oczywiście słodkości. Najczęściej jednak nie są one spożywane jako deser, lecz osobno, jako przekąska w ciągu dnia. Najpopularniejsze to baklava ? ciasteczko z ciasta listkowego z orzechami, migdałami i pistacjami, zalane gęstym, miodowym syropem, chałwa, kadaif ? ciastko z cienkich pieczonych nitek z orzechowym nadzieniem oraz lokum, czyli rodzaj galaretki o różnych smakach z zatopionymi w niej orzechami. Wszystkie tureckie desery są bardzo słodkie.

W Warszawie jest kilka specjalizujących się w kuchni tureckiej restauracji, gdzie skosztujemy tych przysmaków. Na przykład w Restauracji Efes można spróbować kebabu, köfte, tureckiej pizzy i sałatek, a na deser baklawy. W menu Lokanty znajdziemy m.in. gołąbki dolma w liściach winogron, pastę z grillowanych bakłażanów, kotleciki jagnięce z sosami oraz kadaif. W śródziemnomorskiej restauracji La Cantina skosztujemy np. saksuka, czyli smażonych warzyw: bakłażanów, cukinii i ziemniaków w sosie pomidorowo-czosnkowym, cacik ? przekąski w postaci jogurtu z drobno posiekanych ogórków, czosnku i oliwy oraz köfte.

Kuchnia po turecku , 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia