Najważniejsze wydarzenia Targów EuroGastro 2013

XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro to szansa dla młodych, utalentowanych kucharzy na sprawdzenie swoich umiejętności w konkursach towarzyszących VIII Festiwalowi Kuchni Greckiej oraz V Festiwalowi Carvingu. Oba wydarzenia odbędą się pierwszego dnia targów, 20 marca.

Festiwal Kuchni Greckiej to wydarzenie mające na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej oraz oryginalnych, regionalnych receptur. Jego wysoką rangę potwierdza fakt, że inauguracji Festiwalu dokonają ambasador Grecji w Polsce oraz Ambasador Republiki Cypryjskiej w Polsce. Teo Vafidis – pomysłodawca Festiwalu Kuchni Greckiej – zauważa, że w ostatnich latach bardzo wzrosła świadomość Polaków dotycząca tajników długowieczności, czyli greckiego stylu odżywiania się. „Na większości polskich stołów goszczą oliwki, suszone pomidory, feta, a oliwa jest już stałym elementem w polskiej kuchni. Greckie produkty doskonale komponują się z polskimi specjałami, urozmaicając i wzbogacając codzienne posiłki” – dodaje Teo Vafidis.

Towarzyszący Festiwalowi Greckiemu konkurs skierowany jest do kucharzy pracujących w restauracjach w Polsce i za granicą. W tym roku tematem przewodnim konkursu jest polędwica jagnięca. W konkursie weźmie udział 12 wcześniej zakwalifikowanych zawodników. Ich zadaniem będzie przygotowanie głównego dania dla 7 osób z wykorzystaniem: polędwicy jagnięcej, ciasta filo, sera feta, makaronu orzo oraz oliwy z oliwek. Uczestnicy będą dysponowali 1 godziną na przygotowanie dań oraz dodatkowymi 10 minutami na rozłożenie produktów i drobnego sprzętu. Zwycięzca Festiwalu będzie nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2013 oraz otrzyma nagrodę, którą będzie tygodniowy pobyt w Grecji dla dwóch osób.

Targi EuroGastro to także V, jubileuszowa, edycja Polskiego Festiwalu Carvingu. To wydarzenie jest świetną okazją do poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami. Podczas Festiwalu zmierzy się 9 wcześniej zakwalifikowanych uczestników, którzy w trakcie 2 godzin stworzą dzieła inspirowane Dniem Kobiet i Walentynkami. Obowiązkowymi produktami będą: dynia, arbuz, melon żółty oraz melon kantalupa. Decyzja odnośnie pozostałych warzyw i owoców, użytych do konkursowych zmagań, należy do uczestników. Zawodnicy nie użyją żadnych narzędzi mechanicznych, a produkty nie mogą być wcześniej w żaden sposób przygotowane do wycinania. W tym roku dodatkową konkurencją będzie stworzenie i dostarczenie gotowej pracy obrazującej logo targów EuroGastro.

 

Więcej informacji: STRONA INTERNETOWA TARGÓW

Twoja opinia