Nie tylko sushi

Kuchnia japońska ? z ilości barów sushi, które wyrastają jak grzyby po deszczu, można by wywnioskować, że wiemy o niej już wszystko. Jednak potrawy Kraju Kwitnącej Wiśni to nie tylko sushi, ale całe mnóstwo innych dań przyrządzanych z wielką pieczołowitością i zawsze ze świeżych składników.

Ze względu na położenie Japonii na wyspach, podstawowymi elementami diety mieszkańców są ryby, owoce morza oraz algi i wodorosty. Z drugiej strony bardzo istotne są dary ziemi ? ryż, soja i warzywa. Japońskie dania to małe dzieła sztuki, które często bardziej przypominają miniaturowe rzeźby i obrazy niż jedzenie. Wszystko podawane jest w małych kawałeczkach, które wkłada się, pałeczkami lub palcami, do ust bez krojenia, dlatego na japońskim stole nie znajdziemy noża.

Najbardziej znanym na świecie daniem japońskim jest oczywiście sushi, czyli potrawa składająca się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym z rozmaitymi dodatkami ? surową rybą, owocami morza i glonami nori. Jako przypraw podczas jedzenia sushi używa się sosu sojowego oraz aromatycznego i pikantnego chrzanu wasabi. Kulinarny świat Japonii to jednak nie tylko sushi, gdyż na co dzień w tym kraju jada się trochę inaczej. Nieodłącznym elementem każdego posiłku jest zupa. Najpopularniejszą jej odmianą jest miso-shiru, czyli zupa, którą przyrządza się przez zmiksowanie pasty miso ze sfermentowanej soi z aromatycznym, rybnym bulionem o nazwie dashi. To danie jest w Japonii jedzone praktycznie codziennie, nawet na śniadanie. Do zupy dodaje się ser tofu oraz wodorosty wakame, ale składniki zmieniają się także zależnie od pory roku, używa się np. sezonowych warzyw. Popularne są także zupy, które właściwie gotuje się już samodzielnie przy stole w specjalnym garnku podgrzewanym na gazie ? w bulionie zanurza się różnego rodzaju mięsa, ryby i warzywa. Bardzo znana w Japonii jest również tzw. tempura, czyli owoce morza i warzywa zanurzane w cieście podobnym do naleśnikowego i smażone w głębokim tłuszczu.

Wszystkie japońskie dania można podzielić na kilka podstawowych grup ? podawane na surowo (namasumono), gotowane (nimono), grillowane (teppanyaki), z ryb (yakimono), dania smażone, np. tempura (agemono), japońskie pikle (tsukemono), sałatki (sunomono), potrawy z ryżu (gohanmono) oraz sushi.

W wielu japońskich restauracjach w Warszawie można spróbować nie tylko sushi, ale także innych znakomitych, japońskich dań:

- w restauracji Inaba skosztujemy np. marynowanych kawałków łososia, natto ? fermentowanej fasoli sojowej oraz plastrów ozora wołowego z rusztu,

Ryżowe Pole, wśród innych potraw kuchni japońskiej, proponuje np. tempurę z  warzyw, owoców morza i ryb,

- w Red Sun spróbujemy m.in. wielu rodzajów japońskich zup, np. miso shiru, osuimono, sumashi jiru oraz yose nabe,

- w menu Oto! Sushi znaleźć można np. tori teriyaki, czyli kurczaka w sosie teriyaki,

Sushi Club proponuje natomiast takie specjały, jak m.in.: łosoś zapiekany w sosie pieprzowym, sałatka z owoców morza marynowanych w limonce i yuzu, a nawet cały wachlarz japońskich drinków i whisky,

- w Grubej Rybie możemy wybrać np. pierożki gyoza z warzywami i ostrym sosem słodko-kwaśnym lub lody z zielonej herbaty,

Kwitnąca Wiśnia podaje m.in. kaczkę teriyaki oraz kawior zawijany w łososia,

- w Sushi Bar Bonsai zjemy np. takie przysmaki, jak: grillowane tofu z warzywami, polędwicę wołową teppanyaki czy makaron udon z tempurą.

 

Nie tylko sushi, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia