NOVELLO włoski odpowiednik Beaujolais Nouveau

Podobnie do Francji we Włoszech obyczaj wytwarzania wina z tegorocznych zbiorów ma spory udział w jesiennym winiarskim życiu.  Produkcja NOVELLO we Włoszech ma już ponad 30-letnią historię. Jego łagodność oraz radosny i harmonijny smak czynią je niezwykle przyjemnym dla podniebienia.

Ponieważ włoskie Novello wytwarzane jest głównie z myślą o rodzinnym włoskim rynku, sami konsumenci są gwarancją jego niezmiennie wysokiej jakości. Ponadto raz do roku 5 listopada w Weronie odbywa się prezentacja włoskiego Novello z różnych części Włoch. Dzięki temu jakość tego wina stale wzrasta, gdyż jego dobra ocena jest uznaniem dla producenta oraz gwarancją wysokiej sprzedaży.

Typowe Novello to Novello weneckie (z regionu Veneto), gdzie wytwarza się go najwięcej, w warszawskiej Trattorii Boccone mamy okazję poznać wino wytwarzane przez jednego z najbardziej utytułowanych producentów z tego regionu PALADIN, stale zwiększającego krajową i europejską sprzedaż.

Zgodnie z tradycją, sprzedaż Novello rozpoczyna się w pierwszych dnia listopada i trwa ciesząc świeżością  ?pierwszej winnej przyjemności jesieni? przez cały karnawał. Warto wiedzieć, że weneckie Novello długo zachowuje swoje walory i smakuje zaskakująco dobrze także latem. Według włoskiego obyczaju pierwsze butelki Novello powinny być otwierane 6 listopada. Od tej daty w Trattorii Boccone serwowany jest specjalnie przygotowany makaron pappardelle z fasolą, odmianą włoskiego boczku pancettą, surową kiełbasą Luganega i parmezanem, który wraz z butelką Novello kosztuje 55PLN.

 

NOVELLO włoski odpowiednik Beaujolais Nouveau, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.