Nowe menu w restauracji Tamka 43

Nadejście Nowego Roku sprzyja postanowieniom i zmianom. To także doskonały moment, by poszukiwać nowych inspiracji. Nie inaczej jest w warszawskiej Tamce 43, gdzie szef kuchni, Robert Trzópek, na nowo odkrywa zaginione smaki i przełamuje kulinarne stereotypy. Szef restauracji słynie z umiłowania do tradycji, którą łączy z elementami gastronomii przyszłości.

W odświeżonej karcie dań restauracji Tamka 43 znajdziemy lokalne specjały z Lubelszczyzny, Mazur czy Morza Bałtyckiego.  Na przystawkę szef kuchni poleca m.in. dziką troć bałtycką sous vide z marynowanym ogórkiem, herbatą matcha i wasabi. Wyrazisty chrzan japoński nie dominuje w daniu, ale idealnie podkreśla delikatny smak mięsa ryby z polskiego morza. Preludium do dania głównego może stanowić również topinambur z Lubelszczyzny podany z żółtkiem, czarną truflą i sosem z miodu pitnego. Ta lekka, warzywna przekąska wyśmienicie rozbudza zmysły oraz zaostrza apetyt. Gości restauracji czeka również niełatwy wybór między proponowanymi daniami głównymi. Wśród nich znajdziemy m.in. policzek wołowy z Witkowa z puree z selera i sosem maderowym. Dresing z portugalskiego wina idealnie komponuje się z tym wyjątkowo delikatnym mięsem. Miłośnikom ryb polecamy z kolei sandacza z Jeziora Jagodne z porem i emulsją estragonową ? to niezwykle klasyczne danie, w odświeżonej wersji Roberta Trzópka, smakuje wyśmienicie. Zmiany zaszły również w menu lunchowym restauracji. Znajdziemy w nim m.in. wyborne przystawki - krem pietruszkowy z łososiem i kawiorem oraz sałatkę z kaczki, cykorii i pomarańczy. Na danie główne polecamy szczególnie łopatkę wieprzową złotnicką z kiszonym selerem. Ta pochodząca z samego serca Wielkopolski wieprzowina charakteryzuje się marmurkowatym, wyjątkowo soczystym i niezwykle smacznym mięsem. Słodkim zakończeniem lunchu na Tamce będzie natomiast gruszka z pianą z grzańca i lodami cynamonowymi, bądź parfait jeżynowe z pianą z werbeny i sorbetem z sosny. Robert Trzópek skomponował również nowe dania do menu degustacyjnego ? są to m.in. dorsz z młodym ziemniakiem, pianą z kapusty i wędzonym masłem, łopatka cielęca z dynią i żurawiną oraz ciepła czekolada z galaretką  żurawinową.

Nowe menu w restauracji Tamka 43, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Opinie

  • avatar

    |

    Wyjatkowo smacznie napisane,ale ciekawe jak to wszystko wyglada w restauracji? choc ze zdjęcie zapowiada sie smakowicie.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.