Orzechy nie tylko na pamięć

Niegdyś uważano, że spożywanie zielonych owoców orzecha włoskiego wzmacnia potencję, niedojrzałe orzechy były więc szczególnie pożądane przez mężczyzn. Dziś orzechy mają zastosowanie w ziołolecznictwie, przede wszystkim jednak są cenionym przysmakiem.Włoskie orzechy znali już Rzymianie i Grecy, a niektórzy doszukują się wzmianek o nich w Biblii – w niektórych przekładach można przeczytać, iż uprawiał je król Salomon, znany skądinąd z mądrości. Na terenie Europy drzewa orzechowe rozprzestrzeniły się dzięki Rzymianom, a mnisi franciszkańscy zawieźli je do Ameryki, która zachwyciła się nowym smakiem. Dziś orzechy uprawiane są w wielu krajach w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, a nawet Australii. Cenione są zarówno ich owoce oraz olej produkowany z nich, jak i znakomite drewno do produkcji mebli.

Salomonowa mądrość

 Czy dzięki orzechom włoskim możemy stać się równie mądrzy jak Salomon? Z całą pewnością dzięki zawartym w nich witaminom A i C oraz minerałom, orzechy pobudzają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i koncentrację. Ich lecznicze działanie Europejczycy doceniali już wiele wieków temu, drzewa orzechowe traktowali jako obiekty sakralne, były też symbolem płodności. Zielone owoce miały zwiększać potencję, a nalewki z nich przygotowywane były często stosowanym lekiem na dolegliwości żołądkowe. Do dziś pijemy orzechówkę przy niestrawności. Na tym jednak nie kończą się zalety orzechów. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, antyoksydantów i fitosteroli, zapobiegają u kobiet rakowi piersi, a u mężczyzn – prostaty. Ponadto, spożywanie orzechów pod koniec posiłków zapobiega miażdżycy, a tym samym stwardnieniu żył. I nawet jeśli nie uda nam się dorównać Salomonowi mądrością, na jedzeniu orzechów na pewno skorzystamy.

Orzechy nie tylko na słodko

Najsłynniejszym deserem produkowanym z orzechów włoskich jest baklava, rozpowszechniony w kuchni tureckiej, bałkańskiej i arabskiej deser, składający się z warstw ciasta filo przekładanych orzechami słodzonymi cukrem lub miodem. Tak przygotowane ciasto zapieka się, a następnie kroi na kawałki. Ten niezwykle słodki deser przygotowywany jest w różnych wariantach, zależnych od regionu. W Bośni jest w nim bardzo dużo orzechowego nadzienia, w Iranie podaje się go pokropionego wodą różaną, a w Afganistanie posypuje siekanymi orzechami pistacjowymi. Również my lubimy ciasta i desery z dodatkiem orzechów włoskich. Powoli też uczymy się jeść orzechy w wersji wytrawnej – świetnie komponują się z sałatkami na bazie rukoli, cukini czy bakłażana, a także z serami pleśniowymi. Posiekane możemy uprażyć na patelni, i użyć tej chrupiącej posypki do sałatek czy makaronów. Dobrze smakują też jako dodatek do pizzy, kurczaka czy krewetek. Warto nimi wzbogacać śniadania, dodając do owsianki czy płatków kukurydzianych. Takie śniadanie wyposaży nas w energię na cały dzień, a konsumowanie pysznych orzechów sprawi nam poranną przyjemność.

 

Twoja opinia