Polskie wino na światowym poziomie

Kiedy słyszymy: ?polskie wino?, przed oczami zazwyczaj staje nam wątpliwej jakości, bardzo tani, owocowy alkohol, który ma niewiele wspólnego z winami francuskimi lub włoskimi. Tymczasem, co dla niektórych może być zaskakujące, prawdziwe polskie wina nie należą wcale do tanich, a w dodatku są doceniane przez koneserów wina z całego świata i zdobywają liczne nagrody w branżowych konkursach. Wciąż jednak wiemy niewiele na ich temat i dlatego najczęściej nie doceniamy ich smaku.

Co ciekawe, winnice istniały w Polsce już w czasach Piastów, około XI wieku. Ponieważ przywożenie win z innych krajów, szczególnie tych położonych za pasmami górskimi, było trudne, Polacy zaczęli sami tworzyć winnice. A w XVI i XVII wieku, wino stało się nawet towarem eksportowym! Niestety, przez zawiłości historii, stopniowo tradycje winiarskie zanikały. Ostatnie winnice można było spotkać po II wojnie światowej w okolicach Zielonej Góry.

Jednak, ku uciesze wielu, w ostatnich latach winiarstwo wraca do Polski. Oczywiście, nie jest to w naszym kraju łatwe, szczególnie z powodu klimatu. Winorośle rosnące w cieplejszych krajach Europy, nie tolerują przymrozków, dlatego polscy winiarze muszą wybierać odporniejsze odmiany. Poza tym, bardzo ważne jest umiejscowienie winnicy ? trzeba wybrać nasłonecznione i osłonięte od silnych wiatrów wzniesienie. Mimo trudnych warunków, w Polsce mamy obecnie przeszło 300 winnic, które zajmują ponad 300 hektarów! Wszystkie osadzone głównie w okolicy Zielonej Góry oraz w województwach dolnośląskim, lubelskim i podkarpackim. W dodatku organizowane są Dni Wina, Święto Wina oraz wszelakie degustacje polskich win, a nawet istnieje Polski Instytut Winorośli i Wina.

Pionierem współczesnych polskich winiarzy jest Roman Myśliwiec, który założył winnicę Golesz, niedaleko Jasła, w 1982 roku. Od tamtego czasu, Myśliwiec zaczął wydawać książki na temat uprawy winorośli, jego winnica się rozrastała, a śladem winiarza poszło wielu rolników i przedsiębiorców. Później, w 1995 powstała winnica Adoria, pod Wrocławiem ? założona przez Amerykanina, jedna z bardziej znanych i docenianych w Polsce. Wina z Adorii często są określane przez ekspertów jako wina klasy światowej. Ważna w przemyśle winiarskim jest także Winnica Płochockich pod Sandomierzem. Polskie winnice dopiero od pewnego czasu mogą sprzedawać swoje wina. Dotychczas obowiązywała stara ustawa, która prawa mniejszych winnic regulowała wraz z dużym przemysłem alkoholowym. Od 2011 przepisy się zmieniły, ale nadal obowiązują pewne przestarzałe zasady sprawiające, że wina jedynie największych winnic w Polsce można kupić w dobrych sklepach, restauracjach i hotelach.

Jeśli więc tylko nadarzy się okazja, warto spróbować polskiego wina gronowego, które ma nieco inny smak niż wina, które znamy z innych krajów. Eksperci oceniają go jako charakterystyczny, z większą kwasowością, ?z pazurem?. Nasze wina mają również mniejszą zawartość alkoholu. Niestety, winiarze uważają, że mimo rosnącej ilości winiarni, wino nigdy nie będzie w Polsce produkowane w skali masowej. Nic jednak straconego, bo może właśnie dzięki temu nasze polskie wina staną się dobrem luksusowym.

Polskie wino na światowym poziomie, 5.8 out of 6 based on 515 ratings

Twoja opinia