Powiew włoskości pod Warszawą

Restauracja Belpasso przywraca wiarę w to, że zdanie: ?marzenia się spełniają?, nie jest tylko pustym frazesem. Oto bowiem przepis na restauracje: weź dwójkę dobrych znajomych, świetnego szefa kuchni, kilka przedmiotów z duszą, a następnie dodaj do tego szczyptę entuzjazmu i odrobinę szaleństwa. Wynikiem będzie pyszne jedzenie, wspaniała atmosfera i przytulne wnętrze, a mówiąc jednym słowem, po prostu Belpasso.

To nowe miejsce w warszawskiej Falenicy, które swoim konceptem zupełnie odróżnia się od innych miejsc w okolicy. Wnętrze jest przytulne i ciepłe,  a w rustykalnym wystroju widać przedmioty z charakterem i historią ? kilkudziesięcioletni kufer, stare radio, ręcznie wykonane przez właścicieli wieńce  z korków i wypełnione butelkami skrzynki wiszące na ścianach. I, chociaż wnętrze potrzebuje jeszcze dopracowania, bo staż restauracji wynosi nieco ponad tydzień, na uwagę zasługuje coś, co wyróżnia to miejsce. Tym czymś jest kuchnia.

Tradycyjna włoska z elementami nowoczesności ? tak określa ją szef kuchni, Zbigniew Paluch. Wszystkie dania przygotowywane są na bazie naturalnych, sezonowych produktów najwyższej jakości. Te najważniejsze dla włoskiej kuchni ? makaron, parmezan, prosciutto, pomidory, sery czy oliwa ? sprowadzane są prosto z Włoch, z rejonu Sycylii. W kuchni Belpasso nie używa się żadnych półproduktów ? wywary, sosy, pesto i oliwy smakowe robione są od podstaw. Wina przyjeżdżają  z niewielkiej rodzinnej winiarni w Toskanii.

Oprócz świetnej pizzy w stylu włoskim – na cienkim, chrupiącym cieście, ze świeżymi i doskonale dobranymi składnikami, warto spróbować przystawek i zacząć od nich włoską ucztę w Belpasso. Perfekcyjnie przyrządzone carpaccio ? cieniutkie plastry wołowiny przykryte warstwą wysokiej jakości dodatków: płatkami parmezanu, rukolą  i smacznym miodowo-musztardowym dressingiem. Tatar z łososia i wędzonego pstrąga ? tutaj jest podawany z interesującym, dobrze przyprawionym musem  z awokado oraz creme fraiche, lekko kwaśną śmietaną o kremowej konsystencji. A dla osób, które nie przepadają za mięsem lub rybami i mają ochotę na lekką przystawkę, idealna będzie mozzarella buffalo ? świetny sposób na odejście od popularnej sałatki caprese ? delikatny smak sera jest tutaj połączony z wyraziście doprawionymi grillowanymi warzywami (bakłażanem i papryką), a wszystko podane ze znakomitym, robionym na miejscu, pesto. Po przystawkach naprawdę warto spróbować past, na przykład pysznego makaronu będącego włoską pochwałą prostoty ? tagliatelle w pesto bazyliowym ? ugotowane al dente, zgodnie z włoską sztuką kulinarną lub tagliolini nero ? makaronu z sepią, lekko pikantnym sosem pomidorowym domowej roboty oraz soczystymi krewetkami królewskimi, które idealnie współgrają z całością. Porcje makaronu są duże i wypełnione dodatkami, a jednocześnie nitki czy wstążki nie pływają w sosie, ale są nim idealnie pokryte. A kiedy już odpocznie się po uczcie złożonej z przystawek i dania głównego, nie można pominąć rozpływających się w ustach deserów ? na przykład semifreddo z chrupiącym karmelem, orzeszkami pinii i bezą lub tiramisu podawanego w pucharku.

Właściciele Belpasso tryskają energią, a ich głowy są wypełnione pomysłami ? wszystko po to, by goście czuli się w restauracji jak najlepiej ? zioła w doniczkach na stołach, letni ogródek, warsztaty gotowania, jeszcze więcej elementów retro w wystroju ? to wszystko kwestia niedalekiej przyszłości. Jednak, już teraz, panująca tu rodzinna atmosfera oraz przyjaźni właściciele ? uśmiechnięci i wychodzący do gości, a przede wszystkim jedzenie, sprawiają, że chce się tam wracać. Oby tak dalej.

 

Więcej informacji o Restauracji Belpasso

Powiew włoskości pod Warszawą, 5.9 out of 6 based on 18118 ratings

Opinie

  • avatar

    |

    Bardzo fajne miejsce zarówno na kolację z dziewczyną jak i na rodzinny obiad ,wiem bo byłem już 6 razy.Kuchnia rewelacja desery super klimacik bardzo przyjemny.Kto nie był niech koniecznie zajrzy. !!!!!!

  • avatar

    |

    Serdecznie polecam to wspaniałe, nowo-otwarte miejsce, które zachęca nie tylko przytulnym wnętrzem, ale i świeżym, wykonanym z oryginalnych produktów jedzeniem. Zaskakującym dodatkiem dzięki, któremu dania są jeszcze lepsze jest oliwa, która nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Belpasso! Jeszcze raz gorąco polecam to miejsce!! :)

  • avatar

    |

    autor(ka) zapomniał jeszcze wspomnieć o pobliskiej Górce Wisielców z której rozpościera się widok cudowniejszy od widoków toskańskich,a także o cudownej, przytulnej i urokliwej pobliskiej pętelce autobusowej.
    Szczerze mówiąc takie laurki tylko zniechęcają, mnie do odwiedzin.
    Ps.Szanowny pisarzu Falenica położona jest w Warszawie (sprawdź w googlach)

  • avatar

    |

    Magiczna atmosfera tego miejsca zaczyna się juz na wejsciu! Restauracja urządzona ze smakiem, pobudza zmysły! Kuchnia jest bajeczna, wysublimowane smaki połaczone z przemiłą obsługą pozostawiaja wspaniałe doznania na długo. Po opuszczeniu tego miejsca zaraz chce się do niego wracać! Gorąco polecam!!!!!!!

  • avatar

    |

    rodzinna, przyjazna atmosfera. Jedzenie bardzo smaczne i przede wszystkim świeże…ceny bardzo przystepne. Wymarzone miejsce na szybki obiad w przerwie w pracy i niedzielny obiad z rodziną.

  • avatar

    |

    Fajne miejsce. Wreszcie coś takiego powstało w okolicy. Miła atmosfera. Świetna kuchnia. Przystępne ceny, biorąc pod uwagę, że dania przygotowują z oryginalnych włoskich produktów, co się wyczuwa w smaku. Często odwiedzamy włoskie restauracje, ale nigdzie nie smakowaliśmy tak pysznej oliwy. Chapeau bas.

  • avatar

    |

    Naprawdę warto…… klimacik i jedzonko super :)

  • avatar

    |

    Jestem okolicznym mieszkańcem i zachęcony opinią wybrałem się do restauracji Belpasso. Przyznam , że jestem pod wrażeniem całości, wystrój – nie pozostawia nic do życzenia, a kuchnia na najwyższym poziomie. W 100 % zgadzam się z recenzją gastowawy. Wreszcie coś na poziomie w okolicy.

  • avatar

    |

    Niesamowity klimat, atmosfera i kuchnia. Gratulujemy pomysłu! Jest to miejsce, gdzie choć na chwilę można oderwać się od codzienności i przenieść się do słonecznej Italii. Już nie możemy doczekać się najbliższej wizyty i pysznej degustacji. Trzymajcie tak dalej!!!!!!

Twoja opinia