Przyprawy rozgrzewające od środka

Nadchodząca zima to czas, kiedy najchętniej zaszylibyśmy się w domu, pod ciepłym kocem, z kubkiem gorącego kakao lub filiżanką herbaty. Niestety, kiedy tylko wyjdziemy spod koca, znów jest zimno, dlatego najlepiej rozgrzać się od środka. Idealne są do tego przyprawy korzenne, które można dodawać do potraw i napojów. Przyprawy te mają szereg właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, a w dodatku rozgrzewają lepiej niż niejedna gorąca potrawa.

Co ciekawe, przyprawy korzenne to nie tylko te uzyskiwane z korzenia. Ich nazwa pochodzi od Wysp Korzennych, na których zostały odkryte, a wszystkie łączą podobne właściwości i zbliżony aromat. Przyprawy korzenne to m.in. chili, cynamon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, kurkuma, kardamon i anyż.

Cynamon to chyba najpopularniejsza przyprawa korzenna. Uzyskuje się go z wysuszonej i sproszkowanej kory młodych pędów cynamonowca, uprawianego przede wszystkim na Cejlonie. Kiedyś ta przyprawa była lekiem stosowanym podczas przeziębień i problemów trawiennych i do dziś cynamon dobrze wpływa na żołądek, poprawia krążenie i rozgrzewa organizm. Można go dodawać do napojów, pierników, kompotów, jagnięciny i dań z ryżu.

Inną, bardzo znaną przyprawą korzenną jest imbir. W jego przypadku jadalna część to kłącze, które można wykorzystywać świeże lub ususzone i sproszkowane. Cechą charakterystyczną imbiru jest ostry smak i korzenny, lekko cytrynowy zapach. Roślina ta ma szerokie zastosowanie w medycynie ? poprawia krążenie, leczy przeziębienia, łagodzi nudności i działa przeciwzapalnie. Imbir można dodawać zarówno do potraw słodkich, np. pierników, jak i pikantnych ? mięs, zup, sosów i marynat. Jest idealnym dodatkiem do dyni. A świeży imbir dodany do herbaty działa bardzo rozgrzewająco.

Do korzennych przypraw należy również anyż, który jest szczególnie ciekawy i dekoracyjny ze względu na swój wygląd. Jego owoce, po przekrojeniu mają kształt gwiazdek. Anyż ma słodki, korzenny smak i, jak wiele innych przypraw ma rozmaite właściwości lecznicze ? pobudza trawienie, łagodzi kaszel, zapobiega zaburzeniom trawienia, a nawet zmniejsza objawy reumatyzmu. Ta przyprawa nie tylko wzbogaca smak ciast i deserów, ale nadaje się także do potraw z warzyw i mięs oraz aromatyzowania alkoholi i przetworów.

To tylko trzy z wielu przypraw korzennych, których aromat nieodłącznie kojarzy się z zimową aurą. Naprawdę warto dodawać takie przyprawy do potraw – ze względu na ich zdrowotne właściwości i wspaniały smak. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to, że lepiej wsypać ich mniej niż za dużo, bo to może skutecznie zepsuć smak potrawy. Jeśli więc rozgrzać się od środka, to tylko z korzennymi przyprawami. Szczególnie w grzanym winie.

Przyprawy rozgrzewające od środka, 5.8 out of 6 based on 414 ratings

Twoja opinia