Rabarbarowo – owocowa inwazja w warszawskich restauracjach

Co prawda sezon na szparagi nieuchronnie dobiega końca, jednak wielbiciele letnich smaków nie powinni się zbytnio zamartwiać – nastał czas rabarbaru, który w towarzystwie truskawek i innych owoców pojawił się w nowych, soczystych propozycjach warszawskich restauracji.

W trattorii Ti Amo rabarbar króluje w sezonowym dodatku do karty głównej. Szczególnie interesująco prezentuje się Zuppa fredda di rabarbaro – orzeźwiająco-pikantny chłodnik z rabarbaru (12 zł) oraz Filetto di manza con rabarbaro e radicchio, czyli plastry polędwicy wołowej marynowanej w zielonym pieprzu z sosem balsamiczno-rabarbarowym z glazurowanym rabarbarem na liściach radicchio (46 zł). Poza rabarbarem, w letniej wkładce pojawiają się truskawki, kozi ser, szparagi i botwinka. Ciężko oprzeć się deserowi Crema di mascarpone con le fragole e pasticcini, czyli musowi z serka mascarpone z pianką truskawkową na kruszonce z włoskiej bezy z truskawkami marynowanymi w balsamico ze świeżą miętą (18 zł).

W restauracji Frida rabarbar pojawia się w jeszcze innym wcieleniu. Fantasticas Margaritos Rabarbaros to owocowa Margarita z dodatkiem rabarbaru, która podobno zaskakuje nawet najwybredniejszych fanów tego meksykańskiego drinka.

Niezwykłe, owocowe propozycje pojawiły się również w restauracji Oto!Sushi. Goście mogą spróbować sushi w wyjątkowym wydaniu – na słodko, z owocami, zawinięte w omlet. Kompozycje smaków łososia, krewetek i tuńczyka w połączeniu z truskawkami, mango, bananami, a nawet czekoladą zaskoczą nawet największych znawców sushi. Do wyboru:

- Futomaki z pieczonym łososiem, serkiem philadelphia i melonem zawinięte w omlet (6 szt) – 25 zł- Futomaki z truskawkami, mango, serkiem philadelphia, borówkami i czekoladą zawinięte w omlet (6 szt.) – 27 zł- Futomaki z krewetką w tempurze, owocami lychees w płatku sojowym, polane słodkim sosem kabayaki (6 szt.) – 29 zł- Futomaki z pieczonym tuńczykiem, mango, orzechami, pikantnym sosem owinięte w omlet (6 szt.) – 27 zł- California Gold z łososiem w tempurze i owocami na zewnątrz; truskawka, mango, kiwi (4 szt.) – 25 zł- Futomaki z łososiem, bananem, żurawiną i warzywami w tempurze (6 szt.) – 29 zł

Rabarbarowo - owocowa inwazja w warszawskich restauracjach , 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia