Śniadanie prasowe w Smakach Warszawy

21 listopada w Restauracji Smaki Warszawy odbyło się śniadanie prasowe, w którym wzięli udział blogerzy i dziennikarze kulinarni. Zaprezentowano nowe menu oraz zupełnie odmienione wnętrze restauracji. Sekretem Smaków Warszawy jest zabawa tradycyjną kuchnią polską ? tatar podaje się tu w kieliszku, a pyzy w wekowych słoiczkach.

Na dużym stole, w niewielkich, eleganckich naczynkach, poukładano wachlarz przysmaków, będących lustrzanym odbiciem dań z nowej karty menu Smaków Warszawy. Przybyli goście mogli spróbować smażonej kaszanki uszlachetnionej konfiturą jabłkową z rozmarynem, pasztetu z drobiowych wątróbek z wiśnią, wędzonej piersi kaczki z maliną, panierowanego salcesonu z żółtkiem poche. Z ciepłego bufetu można było skosztować między innymi wyśmienitych ozorków w sosie wiśniowym oraz, na deser, placuszków z masy sernikowej z rozmaitymi sosami.

Ciekawym elementem spotkania było wspólne przyrządzanie przystawek pod okiem szefa kuchni, Kamila Kosnowskiego, przy specjalnie do tego celu przygotowanych stanowiskach kuchennych. Wszyscy obecni mieli możliwość samodzielnie wykonać smażone na maśle cytrynowym grzanki z chałki w wersji Croque Madame oraz Croque Monsieur ? z szynką i serem, jajkiem sadzonym oraz różnymi dodatkami. Drugą przyrządzaną przystawką był tatar z pstrąga podawany pod kieliszkiem, z drobno pokrojonymi dodatkami ułożonymi na nóżce.

Restauracja Smaki Warszawy zaskakuje odmienionym wystrojem ? nowoczesnym i eleganckim, a jednocześnie zawierającym w sobie tradycyjne elementy, na czele z klasycznymi barwami ? bielą i czernią. Nie można zapomnieć o cukierni, która jest niewątpliwie chlubą Smaków Warszawy ? wszystkie ciasta, ciastka oraz torty  przygotowywane są z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych składników ? prym wiodą wśród nich pączki o niepowtarzalnym smaku, smażone na prawdziwym smalcu z konfiturą z płatków róży. Wśród tortów największą popularnością cieszy się bezowy z żurawiną ? słodycz bezy połączona z kwaskowatością żurawinowej konfitury.

Smaki Warszawy mieszczące się na ulicy Żurawiej zapraszają już o poranku, od godziny siódmej, na pożywne śniadania oraz słodkości. Oczywiście, warto także spróbować przystawek i dań głównych z nowej karty, żeby poczuć na własnym podniebieniu smaki dawnej Warszawy okraszone odrobiną nowoczesności.

 

Śniadanie prasowe w Smakach Warszawy , 6.0 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia