Teppanyaki czyli uczta dla zmysłów na Foksal 16

Teppanyaki to dalekowschodnia sztuka gotowania, która wymyślona została w Japonii a największą popularność zyskała w Chinach. Tam także nabrała kolorytu i rozmachu. W Polsce, teppanyaki wciąż pozostaje rzadkim i tajemniczym sposobem biesiadowania. Są jednak miejsca na kulinarnej mapie naszego kraju, w których do perfekcji opanowano sztukę jego przyrządzania. Takim adresem jest z pewnością Restauracja Papaya przy Foksal 16 w Warszawie.

Nazwa japońskiego stylu gotowania teppanyaki pochodzi z połączenia dwóch słów teppan czyli patelnia i yaki oznaczającego potrawę grillowaną lub smażoną. Głównym bohaterem spotkania jest duża, metalowa płyta, która w niektórych miejscach osiąga temperaturę nawet 400 stopni Celsjusza. Dzięki temu przyrządzane na niej owoce morza, mięsa i warzywa, mimo, że gotowe błyskawicznie, zachowują swoją naturalność i soczystość.

Mistrzem ceremonii przy Foksal 16 jest tajski szef kuchni, który nie tylko przygotowuje potrawy na oczach gości, ale także aktywnie angażuje ich w kulinarne show. W powietrzu fruwają noże, a stół staje w płomieniach. Świeże produkty skwierczą na rozgrzanej płycie a profesjonalna obsługa dba, aby w czasie oczekiwania na specjały teppanyaki, gościom restauracji nie zabrakło przystawek i wyśmienitego wina.

Goście którzy decydują się na ten sposób biesiadowania usadzani są przy wspólnym stole, który znajduje się w specjalnie wydzielonej części restauracji. W bezpośredniej bliskości grilla teppan mają oni okazje chłonąć niezwykłe widowisko wszystkimi pięcioma zmysłami. Prawdziwym fanom gotowania Papaya oferuje także możliwość nauki i uczestniczenia w warsztatach z tajskim mistrzem. Takiego kulinarnego show nie można przegapić!

W swojej karcie Papaya oferuje specjalne menu teppanyaki, w którym znaleźć można takie smakołyki jak homara podawanego w całości, krewetki, małże św. Jakuba, kalmary oraz szeroki wybór ryb i mięs, w tym także najdroższą i najbardziej ekskluzywną na świecie wołowinę Kobe. W restauracji nie brakuje także przygotowywanych na grillu teppan warzyw, ryżu, przypraw i dodatków, które są nieodłącznym elementem orientalnej kuchni.

Więcej informacji o restauracji Papaya

Teppanyaki czyli uczta dla zmysłów na Foksal 16, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia