W oczekiwaniu na wiosne?

IMG_7215

Choc? aura nie pozostawia złudzen?, w Tamce 43 pobudzaja?ce kolory na talerzu z cała? pewnos?cia? poprawia? humor. Jest lekko, wykwintnie, barwnie i zawsze smacznie. Wiosna, kojarzy nam sie? z pierwszymi słonecznymi dniami, coraz wyz?sza? temperatura? i zdrowym jedzeniem. Na prawdziwa? pozostaje nam jeszcze chwile? poczekac?, ale codzienne menu nie musi is?c? w parze z panosza?ca sie? zima?.  Jes?li chcemy zdrowo zacza?c? dzien?, Tamka 43 proponuje doskonałe i poz?ywne sałatki? z grillowanym kurczakiem, łososiem oraz serem feta. Na amatoro?w s?wiez?ego pieczywa czekaja? natomiast pyszne kanapki, przygotowywane wyła?cznie ze s?wiez?ych produkto?w. W menu lunchowym kro?luja? składniki znane ze zbawiennego wpływu na organizm. Szczego?lnie polecamy krem z pietruszki z marynowanym łososiem. Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapn?, magnez i potas) pozytywnie wpływaja? na kra?z?enie krwi, a z?elazo pomaga zwalczac? anemie?. Pietruszka pomaga ro?wniez? usuwac? toksyny z organizmu. Do tego szpinak, kto?ry znalez?c? moz?na w towarzystwie dorsza, sosu mas?lanego i szczypiorku. Lis?cie szpinaku maja? włas?ciwos?ci antynowotworowe i chronia? przed miaz?dz?yca?. Działanie lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny ? znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, z?elazo i kwas foliowy. A na osłode? i zakon?czenie lunchowego, przyjemnego popołudnia w Tamce 43, proponujemy creme caramel z mango i sorbetem z werbeny.

Kiedy mamy wolny wieczo?r i chcemy sie? zrelaksowac?, decydujemy sie? na wizyte? w restauracji. Spokojna, przyjemna kolacja, w gronie przyjacio?ł czy najbliz?szych oso?b to jedna z najprzyjemniejszych form wspo?lnego spe?dzania czasu. Nowe smaki, zaskakuja?ce dania i poła?czenia składniko?w, feeria koloro?w. To wszystko nastraja pozytywie. Tym bardziej teraz, kiedy za oknami nadal szaro i smutno. Smakosze delikatnego mie?sa znajda? na Tamce 43 kro?lika w dwo?ch odsłonach: z rokitnikiem i oliwa? z czosnku niedz?wiedziego lub z marchwia?, naturalnym jogurtem i oliwa? szczypiorkowa?. Dla konesero?w ryb szef kuchni przygotował sandacza – z porem i emulsja? estragonowa? albo z grillowana? dymka?, sosem umami i kurzem z anchois. Tak doskonale rozpocze?ty posiłek nie moz?e zakon?czyc? sie? bez deseru. W roli gło?wnej… pasternak! Nalez?a?cy do rodziny selerowatych, wys?mienicie smakuje z migdałami i lodami szafranowymi. A jes?li lubicie cytrusy, Tamka 43 poleca czerwone pomaran?czez sorbetem mascarpone.

Twoja opinia