Walentynki w Inabie

Restauracja Inaba w walentynki będzie rozgrzwać atmosferę kociołkami. Są to dania jednogarnkowe, dostosowane do samodzielnego przygotowywania przez gości. Do wyboru kociołki: Sukiyaki, Shabushabu, Yosenabe i Udonsuki. Przygotowanie takiego dania jest znakomitą okazją do połączenia niezwykłej uczty z zabawą. 

Sukiyaki To jedna z najbardziej znanych potraw japońskich, tzw. jednogarnkowych. Całą potrawę przygotowuje się na tym samym stole, przy którym się ją spożywa. Wspólna praca nad przygotowaniem potrawy łączy ludzi, wszyscy czują się jednakowo potrzebni i są osobiście dumni z efektów. Każdy ze współbiesiadników ma prawo wybrać i smażyć składniki, a ponadto ma obowiązek czuwać, aby w naczyniu zawsze było pełno. Nie smaży się kęsów tylko dla siebie! Ze wspólnego naczynia mają prawo czerpać wszyscy. Głównymi składnikami są: cienkie plasterki wołowiny, serek tofu, kapusta pekińska oraz grzyby shiitake.

Shabushabu podobnie jak sukiyaki należy do potraw jednogarnkowych. Nazwa tego popularnego dania jest onomatopeicznym naśladownictwem odgłosu bulgotu rzuconego na gotującą się wodę mięsa. Mięso należy pokroić bardzo ostrym nożem na cienkie, niemal przezroczyste plastry. Te papierowej cienkości płaty mięsa należy bardzo szybko obgotować w przygotowanym bulionie- wystarczy na to dosłownie kilka sekund. Oczywiście, dłużej muszą być gotowane warzywne składniki tej potrawy, jak kapusta pekińska, grzyby, por, serek tofu. Ugotowane płaty mięsa macza się w sosie octowym lub sezamowym oraz zjada od razu.

Więcej informacji o Restauracji Inaba

Walentynki w Inabie, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia