Wielkanoc po europejsku

Choć polska tradycja świąteczna jest naprawdę barwna i ciekawa, warto czasami zajrzeć na stoły innych narodów. Tam też kryją się atrakcyjne propozycje.

Włosi świętują na słodko, do wielkanocnych przysmaków należą bowiem wielkie czekoladowe jajka i drożdżowe ciasta w kształcie gołębicy, zwane tam colombą. To odpowiednik bożonarodzeniowego panettone. Mało kto piecze je sam, za to bez trudu można je kupić w każdym sklepie.

Słodkie są też święta w Szwecji, gdzie dzieci w Wielką Sobotę znajdują czekoladowe drobiazgi, a także w Wielkiej Brytanii ? tam w niedzielny poranek dzieci dostają w prezencie czekoladowe jajka, a w nich różne przysmaki. Duńczycy chętnie sięgają po śledzie i wędliny, ale wielkanocnym obowiązkiem jest popijanie specjalnego piwa o nazwie P-dag, które powstaje specjalnie z myślą o tych świętach.

W Szwajcarii wszyscy szukają poukrywanych w ogrodzie jajek, a w Bułgarii chętnie uderzają jajko o jajko i ten, czyje jajko najdłużej pozostanie całe, może liczyć na pomyślność przez cały rok. To zresztą dość częsty zwyczaj, spotykanych nawet w niektórych polskich domach.

Nasza tradycja zawiera wiele elementów zaczerpniętych z innych kultur, w Polsce jest i słodko, i jajecznie, dania treściwe przeplatają się z lekkimi sałatkami, mięsa spotykają się na stołach z rybami. Na deser obowiązkowy mazurek i drożdżowa baba, a w wielu domach także sernik.

Wielkanoc po europejsku, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia