Wielkanoc w warszawskich restauracjach

Jak co roku warszawskie restauracje przygotowały specjalne oferty wielkanocne, obejmują one zarówno organizację świątecznych spotkań jak i przygotowanie dań na wielkanocny stół. Poniżej prezentujemy wybrane oferty.

Restauracje Kredens zachęcają do organizacji świątecznych przyjęć. Na tą okazję zostało przygotowane specjalne wielkanocne menu, w którym znajdują się: sałatka jarzynowa (15 zł), sałatka z indykiem (22 zł), jajka z szynką na sałacie jarzynowej (15 zł), jajka faszerowane (12 zł), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (10 zł), deska wędlin pieczonych (72 zł), schab ze śliwką w galarecie (18 zł), schab z brzoskwinią w galarecie (18 zł), schab po warszawsku (20 zł), pasztet z dziczyzny (29 zł), galaretki: z kurczaka , wieprzowa i cielęca (22 zł), żurek z białą kiełbasą (18 zł), pieczeń jagnięca z kapustą i kopytkami (50 zł), kaczka w buraczkach (60 zł), indyk pieczony z sosem żurawinowym (45 zł), udka gęsie z buraczkami i kopytkami (55 zł), polędwica wieprzowa faszerowana grzybami (52 zł), mazurek kajmakowy (20 zł), mazurek owocowy (18 zł), mazurek królewski (22 zł) oraz keks wielkanocny 18 zł. Restauracja realizuje też indywidualne zamówienia na Stół Świąteczny. Więcej informacji o Restauracji Grand Kredens i Deco Kredens.

Restauracja Delicja Polska stworzyła menu inspirowane tradycyjnymi, wielkanocnymi potrawami, znajdują się w nim:  pasztet z jelenia z chutneyem z żurawiny i gruszek i świeżo tartym chrzanem (24,00), zupa chrzanowa z chrustem z wędzonej szynki i przepiórczym jajkiem (18,00), pieczona biała kiełbasa na musie z miodu i czerwonej cebuli (26,00), udko gęsi confit ze śląskimi kluseczkami na łożu modrej kapusty (59,00), babka wielkanocna (9,00). Dla osób, które nie mają zacięcia kulinarnego lub nie dysponują czasem na przygotowanie dań na świąteczny stół niektóre Restauracja przygotowała specjalne, wielkanocne menu na wynos. Więcej informacji o Restauracji Delicja Polska.

 

Restauracja Biały Domek jak co roku, przygotowała wielkanocne menu. Szef kuchni dobrał tradycyjne polskie potrawy, tak aby każdy z gości znalazł coś dla siebie.W menu nie zabraknie takich specjałów jak domowa sałatka jarzynowa, jaja faszerowane na wiele sposobów, pasztet wielkanocny z kaczki z marynatami, tradycyjny barszcz biały na borowikach i zakwasie żytnim, pieczoną wiejską białą kiełbasę  z cebulką i czosnkiem, oraz niecodzienny kulebiak z dorszem w cieście francuskim z sosem tatarskim lub koperkowym. Restauracja przyjmuje również zamówienia na wynos, w tym przypadku oferta będzie wzbogacona o pieczone kieszonki ze schabu z musem chrzanowym, przepyszny boczek pieczony, roladę z łososia wędzonego z kremem chrzanowym i szpinakiem, czy prawdziwy befsztyk tatarski z jajkiem przepiórczym i musztardą dijon. Więcej informacji o Restauracji Biały Domek.

 

Halka Restauracja Po Polsku przygotowała ofertę dań wielkanocnych na wynos. W menu znajdziemy: jaja przepiórcze z warzywami i białą kiełbasą w galarecie (8 zł/porcja), śledź w oleju i śledzik pod śmietanową pierzynką (28 zł/półmisek), półmisek ryb wędzonych: łosoś, halibut, makrela oraz węgorz z wybornymi sosami (52 zł/ półmisek), terrina z sandacza faszerowana jakami (50 zł/0,5 kg), pasztety na trzy sposoby przyrządzone: z pieprzem, z grzybami, z orzechem włoskim udekorowane piklami (34 zł/półmisek), deska mięs pieczonych: schab pieczony nadziewany śliwką karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z kaczki po staropolsku (36 zł/półmisek), jaja faszerowane w chrupiących skorupkach nadziewane tuńczykiem i kaparami (6 zł./os), paski wędzonego łososia na liściach sałat z marynowanym fenkułem, kaparami, piórkami czerwonej cebuli, zielonym koperkiem i sosem cytrynowym (22 zł/os), rolada z trzech serów (80 zł/kg), volevanty z grzybami (27 zł – 6szt), delikatny flan brokułowy (6 zł/porcja), wielkanocny barszcz na białej kiełbasie z chrzanem (29 zł/litr), gęsta zupa grzybowa zabielana (29 zł/litr), Baby kurcze faszerowane Hałka i wątróbkami podawane z pieczonym jabłkiem i rodzynkami (32 zł), dorada smażona na maśle podawana z pieczonym ziemniakiem z dodatkiem domowego twarożku(36 zł), kaczka pieczona tradycyjnie w towarzystwie polskiego jabłka nadziewanego konfiturą z żurawiny (38 zł), tradycyjna Pascha waniliowa (62 zł), drożdżowa baba pełna rodzynek i suto lukrowana (42 zł), strudel jabłkowo-orzechowy z sosem waniliowym (28 zł/kg), tort makowy (79 zł/kg). Więcej informacji o Restauracji Halka.

 

Restauracja Bistecca Bistro zachęca do organizacji przyjęć świątecznych. W menu znajdziemy takie pozycje jak: domowy pasztet z kurczaka z pistacjami, sałatka jarzynowa na Carpaccio z pomidora, galaretka z kurczaka i warzyw na czosnkowym puchu, tatar ze śledzia na plastrach jabłka, świąteczne jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach, rolada z kurczaka faszerowana szpinakiem, tradycyjny barszcz czerwony z kołdunami, flaki wołowe, kurczak faszerowany podrobami, pachnący lasem strogonow z kluskami śląskimi, łosoś smażony w sosie arabista z polentą, baba drożdżowa i sernik. Koszt organizacji przyjęcia w Bistecca Bistro zaczyna się już od 99 zł za osobę. Restauracja przygotowała też bogatą ofertę dań świątecznych na wynos. Więcej informacji o Restauracji Bistecca Bistro.

 

Bogate, świąteczne menu przygotowała, specjalizująca się w tradycyjnej kuchni polskiej Restauracja Różana. W menu znajdują się: pasztet z królika pieczony z pistacjami (32 zł), jajka faszerowane w chrupiących skorupkach (18 zł), sałata endywia z wędzonym pstrągiem, jajkiem przepiórczym i chrupiącą cykorią (34 zł), wielkanocny barszcz biały ze świąteczna kiełbasą i jajkiem (18 zł), filet z halibuta na sosie z białego wina i cytryny (62 zł), parzona biała kiełbasa podana z sosem miodowo-cebulowym (35 zł), duszony królik w śmietanie z buraczkami (52 zł) i pieczona gęś na sosie z leśnej żurawiny (59 zł). Restauracja przygotowała również bogatą ofertę dań wielkanocnych na wynos. Więcej informacji o Restauracji Różana.

 

Restauracja Antica przygotowała ofertę organizacji przyjęć wielkanocnych już od 50 zł za osobę. Przykładowe menu to:jajko do podzielenia się w świątecznej oprawie, śledziki w rozmaitej odsłonie (w oleju, śmietanie, z siekanym groszkiem ijabłkiem), żurek z jajkiem i białą kiełbasą, makowiec w cenie menu znajdują się również napoje bezalkoholowe. Więcej informacji o Restauracji Antica.

 

Wielkanoc w Trattorii Boccone opiera się na włoskiej tradycji. We Włoszech symbolem Wielkanocy nie są jajka, lecz baranek a na stołach króluje głównie baranina, Trattoria zaprasza więc na tradycyjny włoski rosół wielkanocny z baraniny z pierożkami Cappelletti (17 zł). Restauracja organizuje również spotkania świąteczne z indywidualnie ustalonym menu. Więcej informacji o Trattorii Boccone.

 

Restauracja Kresowiak przygotowała ofertę wielkanocnych dań na wynos oraz menu świąteczne, które będzie dostepne w restauracji do 10 kwietnia. W ofercie znajdą się między innymi: jaja z kawiorem i wędzonym łososiem  (12 zł/porcja), pasztet z zająca w cieście francuskim (8 zł/porcja), barszcz ukraiński z pampuszkami czosnkowymi (10 zł/porcja), żur wielkanocny z białą kiełbasą i chrzanem  (10 zł/porcja), udo gęsi duszone w sosie żurawinowo-rozmarynowym na karmelizowanych jabłkach  (36 zł/porcja) oraz  ciasta wielkanocne (12 zł/porcja). Więcej informacji o Restauracji Kresowiak.

Restauracja Boathouse w sobotę, 7 kwietnia zaprasza na „wieczorne all inclusive”, w godzinach 18:00 ? 23:00 będzie można do woli próbować przysmaków przygotowanych przez Szefa kuchni, w ofercie znajduje się też open bar, również na alkohole premium. Cena zaproszenia dla jednej osoby to 139 zł. W Wielką Niedzielę i Lany Poniedziałek (8 i 9 kwietnia), w godzinach 12:00-18:00, jak co roku, restauracja zaprasza na słynny już Wielkanocny Brunch. W menu znajdą się m.in.: jajka nadziewane musem kurkowym, śledziowym, szpinakowym oraz pieczarkowym, wielkanocny wybór mięs: schab pieczony ze śliwką i morelą, boczek pieczony oraz karkówka w majeranku, tatar z łososia z kaparami, carpaccio wołowe z serem parmezanem, carpaccio łososiowe, wybór wiosennych sałat, wielkanocny żurek z kiełbasą i jajkiem, pasta station z krewetkami, ostrygami, małżami, pieczeń wieprzowa w sosie ze śliwowicy, kaczka pieczona z jabłkami, mazurek wielkanocny, ciasto brzoskwiniowo – morelowe i wiele, wiele innych dań. Koszt dla jednej osoby to 139 zł, dla dzieci w wieku 7-12 lat 49 zł, młodsze dzieci gratis. Więcej informacji o Restauracji Boathouse.

Restauracja Akademia Smaku zaprasza na wielkanocne menu, które dostępne będzie od 1 kwietnia. W menu znajdują się m.in.: jajka faszerowane podane na ciepło w skorupkach, jaja faszerowane musem z łososia, z szynki, i z tuńczyka, jajko Benedict na blanszowanym szpinaku, omlet z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, kaparami i rukolą, żurek z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym, filet sandacza i smażone szparagi w winegrecie z kaszy gryczanej, skoki królika z waniliowym risotto marchewka w klarowanym maśle i roszponka, pascha Wielkanocna oraz mazurek kajmakowy.  Więcej informacji o Restauracji Akademia Smaku.

 

 

Wielkanoc w warszawskich restauracjach, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia