Kurczak z ryżem i oliwkami

Składniki:

1 szklanka białego wytrawnego winaszczypta szafranu (można zastąpić kurkumą)6 udek kurczakagruba sól i świeżo zmielony pieprz1/3 szklanki oliwy z oliwek1 duża cebula, drobno posiekana2 łyżki mielonego czosnku1 duży pomidor, pokrojony w kostkę2 suszone liście laurowe4- 5 szklanek bulionu z kurczaka3 szklanki ryżu1 szklanka zielonych oliwek nadziewanych papryką

Wykonanie:

Wino i szafran połączyć ze sobą i odstawić. Udka kurczaka obsypać z obu stron solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzać olej. Kurczaka obsmażyć około 4-5 minut z każdej strony ,na złoty kolor. Odstawić.W garnku podsmażyć cebulę, często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodać pomidory. Całość zalać winem z szafranem, dodać 1 łyżkę soli, ? łyżeczki pieprzu i liście laurowe. Gotować, aż wino całkiem odparuje.Na koniec dodać kurczaka, ryż i oliwki i zalać to szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez 45 minut. Zdjąć z ognia, odstawić pod przykryciem na 10 minut, wrzucić liście laurowe i doprawić solą i pieprzem.