Aloo Chat- smażone ziemniaki z pomidorami
Składniki:
6 dużych ziemniaków1 pomidorSzczypta Kuminu (Jeera)Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)Pół łyżeczki Chat MasalaSól/pieprz do smakuŚwieży sok z cytryny do smakuGałązki kolendry0,5 l oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po uzyskaniu założonego efektu odcedzamy je i odsączamy z tłuszczu.Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju, a w międzyczasie kroimy pomidora w dużą kostkę. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy Jeera i podsmażamy. Kiedy uzyska intensywny brązowy odcień, dorzucamy wcześniej obsmażane ziemniaki, Haldi oraz Chat Masala. Sól i pieprz wg uznania i własnego smaku. Mieszamy intensywnie wszystkie składniki przez ok. 5 ? 8 min. Po uzyskaniu złoto-brązowej, chrupiącej otoczki ziemniaków, dorzucamy wcześniej pokrojone pomidory oraz wyciskamy sok z cytryny (wg uznania i smaku).Powstałe danie przekładamy do naczynia i dekorujemy gałązkami świeżej kolendry.
Autorem przepisu jest szef kuchni Restauracji Ganesh.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje