Atun a la Riojana – tuńczyk w pomidorach

Czas: do 30 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

 

SKŁADNIKI:

75 dag świeżego tuńczyka5 pomidorów1 słoik czerwonej obranej papryki2 ząbki czosnku1 cebula1 filiżanka bulionu rybnego lub warzywnego2 filiżanki oliwysól

PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj wodę, włóż pokrojonego na kawałki tuńczyka. Jeszcze raz doprowadź do wrzenia, podgrzewaj 2-3 minuty. Wyjmij i osącz. Pomidory obierz ze skórki, gotuj przez chwilę w oddzielnym rondelku, następnie przeciśnij przez praskę lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko. W rondlu o grubych ściankach (a najlepiej w specjalnym glinianym naczyniu do zapiekania) rozgrzej oliwę. Podsmaż ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, posól i podgrzewaj 5 minut. Dodaj tuńczyka i filiżankę bulionu. Paprykę pokrój w paski, dodaj do pozostałych składników i duś 15 minut.

 

Atun a la Riojana - tuńczyk w pomidorach, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia