Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
6-7 szklanek wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego makaronunajlepiej w kształcie ryżu3 jajkasok z dwóch cytrynsólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugotowany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły – nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje