Baba drożdżowa parzona

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Przygotowanie:

50 dag mąki (2.5 szkl.),13 dag margaryny,15 dag cukru (8 łyżek),5 żółtek,6 dag drożdży,1 szkl. mleka,cukier waniliowy lub esencja zapachowa,tłuszcz do formyPrzygotowanie:

Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować mleko i zalać nim 1/3 – 1/2, ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, tak aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec 50 – 60 min. w średnio gorącym piekarniku. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Twoja opinia