Baba podolska

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

50 dag mąki pszennej,15 dag cukru,15 dag masła,15 żółtek,3 białka,2/3 szkl. mleka,5 dag drożdży,3 dag migdałów,pół laski wanilii,5 dag rodzynek,szczypta szafranu,3 łyżki spirytusu,szczypta soli,2 łyżki masła,2 łyżki mąki do przygotowania formy.

Sposób wykonania:

Połowę mąki zaparz wrzącym mlekiem (3 łyżki zostawić), dobrze rozetrzyj, żeby nie było grudek i zostaw do wystygnięcia. Drożdże rozmieszaj z 3 łyżkami mleka i wlej do zaparzonej mąki. Żółtka utrzyj z cukrem na gęstą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj żółtka, rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrób ciasto. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Rodzynki umyj, sparz i osącz. Wanilię posiekaj. Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta migdały, rodzynki, spirytus wymieszany z szafranem, pianę i wanilię. Formy do pieczenia wysmaruj masłem, wysyp mąką i napełnij do 1/3 wysokości. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy formy będą pełne, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piecz ok. 1 h. Po przestudzeniu wyjmij ciasto, polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Twoja opinia