Babeczki z rabarbarem
Składniki:
1/2 kostki masła2 jajka1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g mąki4 łodygi rabarbaru75 g cukru pudru2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać z cienkiej skórki i pokroić w plasterki. Zostawić kilka krążków do ozdoby. Mąkę, proszek do pieczenia i rabarbar wymieszać. Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem na puszystą masę, powoli dodawać jajka. Następnie powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia i rabarbar do masy jajecznej cały czas mieszając. Foremki wysmarować tłuszczem (w przypadku foremek papierowych nie!) i wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Z cukru pudru i dwóch łyżek gorącej wody utrzeć lukier i posmarować nim ostudzone mufiny. Na lukier możemy nałożyć kawałki rabarbaru. Przepis wystarcza na ok. 12-16 babeczek w zależności od wielkości foremek.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje