Babka czekoladowa łaciata

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

0.5 kg mąki, 35 dag cukru, 25 dag masło, 4 jaja, 1 mała szklanka mleka lub śmietany, 3 łyżki kakao, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego, cukier puder do posypania lub czekolada do polania.

Sposób wykonania:

Masło utrzeć do białości, dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60 – 90 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).

Twoja opinia