Babka orzechowa

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

30 dag cukru, 1 proszek do pieczenia (1 łyżka), 30 dag mąki, 25 dag masła, 10 dag orzechów mielonych, 5 łyżek śmietany lub mleka, 5 jaj.

Sposób wykonania:

Cukier, masło, 1 jajko, 4 żółtka dobrze utrzeć. Dodać śmietanę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (stopniowo) i ucierać dodając zmielone orzechy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Wymieszac delikatnie i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i postpanej tartą bułką. Piec w śrenio nagrzanym piekarniku ok. 50 min. Po upieczeniu można babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.