Babka tradycyjna

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

50 dag mąki, 10 dag drożdży, 10 żółtek, 0.75 szkl. stopionego masła, 0.75 szkl. cukru, 0.75 szkl. mleka, cukier waniliowy, esencja cytrynowa, po łyżce rodzynków oraz smażonej skórki pomarańczowej i posiekanych migdałów.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać przez sitko. Żółtka starannie utrzeć lub zmiksować z cukrem. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, rozprowadzić połową szkl. ciepłego mleka wymieszanego z łyżką mąki, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć go z mąką, dodać utarte z cukrem żółtka, esencję cytrynową i bakalie, wlać resztę mleka. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pod koniec wyrabiania dodać letnie masło. Trzymać w cieple do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie przełożyć je do dwóch form (do 2/3 ich wysokości) wysmarowanych masłem i znów odstawić, by wyrosło. Formy wypełnione ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 35 – 40 min. Wystudzoną babkę można polukrować.

Twoja opinia