Bananowo-orzechowe ciasteczka z kawałkami czekolady

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej? szklanki mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka grubej soli? łyżeczki sody? szklanki masła w temperaturze pokojowej? szklanki cukru pudru? szklanki brązowego cukru1 duże jajko1 ? łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii? szklanki puree z dojrzałych bananów1 szklanka płatków owsianych240 gram mlecznej czekolady, posiekanej na kawałki? szklanki grubo posiekanych, prażonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wymieszać mąkę, sól i sodę w małej misce, odstawić. Umieścić masło oraz cukier w drugiej misce i za pomocą miksera ubić na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodawać jajko oraz ekstrakt wanilii i starannie wymieszać . Dodać puree bananowe oraz mąkę i ponownie starannie połączyć. Na koniec dodać owies, kawałki czekolady i orzechy włoskie. Z powstałej jednolitej masy przy pomocy łyżki do nakładania lodów uformować małe porcje ciasta i umieścić je na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 2-3 cm. Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż będą mieć złoty kolor. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 dni.

Twoja opinia