Barszcz klarowny
Składniki:
kwas buraczany:
1 kg buraków
1 kromka suchego razowego chleba
3 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
szczypta cukru
3 łyżeczki soli
barszcz:
0,5 kg buraków
1 porcja włoszczyzny
3 szklanki kwasu buraczanego
2 – 3 suszone grzyby
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować kwas: buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, włożyć do garnka, a następnie zalać 3 l letniej przegotowanej wody. Czosnek obrać, przekroić na pół i wraz z kminkiem, solą i cukrem oraz kromką chleba dodać do buraków. Garnek przykryć i zostawić na 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie usunąć powstały kożuch, a kwas przecedzić i wlać do butelek (można go przechowywac w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy).
Przygotować barszcz: grzyby namoczyć na noc w 1 szklance wody. Buraki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i zalać 5 szklankami wody. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym dodać do buraków. Warzywa ugotować do miękkości i odcedzić, wywar zachować. Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, przestudzić, pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do wywaru warzywnego. Następnie wlać kwas buraczany (w porcji : 2/3 wywaru – 1/3 kwasu), doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Barszcz doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do barszczu. Przed podaniem barszcz jeszcze raz przecedzić.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje