Barszcz klarowny

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

 

Składniki:

kwas buraczany:

1 kg buraków

1 kromka suchego razowego chleba

3 ząbki czosnku

łyżeczka kminku

szczypta cukru

3 łyżeczki soli

barszcz:

0,5 kg buraków

1 porcja włoszczyzny

3 szklanki kwasu buraczanego

2 – 3 suszone grzyby

2 ząbki czosnku

3 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

cukier

sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować kwas: buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, włożyć do garnka, a następnie zalać 3 l letniej przegotowanej wody. Czosnek obrać, przekroić na pół i wraz z kminkiem, solą i cukrem oraz kromką chleba dodać do buraków. Garnek przykryć i zostawić na 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie usunąć powstały kożuch, a kwas przecedzić i wlać do butelek (można go przechowywac w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy).

Przygotować barszcz: grzyby namoczyć na noc w 1 szklance wody. Buraki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i zalać 5 szklankami wody. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym dodać do buraków. Warzywa ugotować do miękkości i odcedzić, wywar zachować. Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, przestudzić, pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do wywaru warzywnego. Następnie wlać kwas buraczany (w porcji : 2/3 wywaru – 1/3 kwasu), doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Barszcz doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do barszczu. Przed podaniem barszcz jeszcze raz przecedzić.

Barszcz klarowny, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.