Batoniki z kawałkami czekolady

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? szklanki masła w temperaturze pokojowej4 szklanki mąki2 łyżeczki sody oczyszczonej? łyżeczki soli1 szklanka cukru pudru1 ? szklanki brązowego cukru2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii340 gram groszków z mlecznej czekolady

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Brytfankę o wymiarach 30 na 40 centymetrów wysmarować dokładnie masłem i odstawić w chłodne miejsce. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę i sól, odstawić. W drugiej misce za pomocą miksera utrzeć masło i oba rodzaje cukru na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać jajka oraz wanilię i ponownie starannie wymieszać. Dodać mąkę i połączyć w jednolitą masę, na koniec dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto równomiernie rozłożyć w przygotowanej blasze i piec około 40 -45 minut, do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po ostudzeniu przy pomocy ząbkowanego noża pociąć ciasto na prostokątne batoniki.

Twoja opinia