Biscotti

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:
200 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru
100 g mielonych migdałów
100 g niesolonych wyłuskanych orzeszków pistacjowych
2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, migdały i orzeszki pistacjowe. Jajka rozbełtujemy widelcem, dodajemy do ciasta i mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z ciasta gruby wałek (jak mała bagietka) i lekko go z wierzchu spłaszczamy. Kładziemy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Bardzo ostrym nożem kroimy ciasto ukośnie na 12 kromek. Układamy kromki ciasta na blaszce (tej samej) i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasteczka zazłocą się i wyschną – trochę jak sucharki. Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce
Biscotti, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia