Brukselka z sosem serowym

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

30 dag brukselki3 łyżki bulionu warzywnego2 łyżki białego wina lub łyżka soku z cytrynycebulałyżka masła5 dag niebieskiego sera pleśniowego (np. rokpol)szklanka mlekaszczypta gałki muszkatołowej1/2 szklanki śmietanygarść łuskanych orzechów włoskichsól, pieprz

Przygotowanie:

Brukselkę oczyścić i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 6 minut. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać masło, gotować w naczyniu pod przykryciem 3 minuty.Dodać ser pokrojony w kostkę, wlać mleko, wino i gotować 1 i 1/2 minuty (moc 500 W), bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby nie było grudek. Dodać śmietanę, przyprawić pieprzem i startą gałką muszkatołową. Gotować jeszcze około 2 minut. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Brukselkę polać sosem serowym i posypać orzechami.

Brukselka z sosem serowym, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia