Bułeczki owsiane

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych (takich 1-minutowych)2/3 szkl. brązowego cukru1/4 kostki masła (pokrojonego na małe kawałki)1 łyżka soli2 i 1/2 szkl. wrzącej wody2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)1/2 szkl. ciepłej wody5 i 1/2 – 6 szkl. mąki

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać płatki owsiane , cukier , masło i sól. Zalać wrzącą wodą , wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na około 5 minut. Wymieszać z letnią „owsianką” i 2 szkl. mąki na gładką masę. Następnie dodać tyle pozostałej mąki , żeby powstało miękkie ciasto. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać , aż będzie gładkie i elastyczne (6-8 minut). Ciasto włożyć do naoliwionej miski , odwrócić , żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu , przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto odgazować , wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i podzielić na 20 części. Z każdej z nich uformować kulkę i ułożyć na natłuszczonej blasze. Przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia , na około 45 minut. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-35 minut lub do momentu , aż bułeczki będą złoto-brązowe.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.